Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetés Nürnbergben

/ Bodorné Péter Judit /
bodorne.peter.judit képe
Április 9-én Tordai-Lejkó Gábor főkonzul és Marcus König, Nürnberg város főpolgármestere Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adott át Dr. V. Zombory Anikónak, a Nürnbergi Magyar Kultúregyesület leköszönő elnökének. V. Zombory Anikó a nürnbergi és a környékbeli magyar közösség összefogása, valamint kulturális értékeinek ápolása érdekében végzett munkája elismeréseként részesült a kitüntetésben.
Tordai-Lejkó Gábor főkonzul és Marcus König, Nürnberg város főpolgármestere Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adott át Dr. V. Zombory AnikónakA családdal és a díj átadóivalÁllófogadás az ünnepség zárásakéntÉrtékes találkozás, jó hangulatú beszélgetés a fogadáson

Az ez alkalomból tartott ünnepséget a nürnbergi régi Városházában tartották, a  polgármester úr felajánlásával. Az ünnepségen  a főkonzul beszélt a Nürnbergi Magyar Kultúregyesület szerteágazó, színes munkájáról, megemlítve a csoportokat, és partnereket egyaránt. Majd az egyesület leköszönő elnökéről beszélt, méltatta Anikó nürnbergi és környékbeli magyarságért tett többéves tevékenységét.

A polgármester úr lelkesen üdvözölte az erősödő kapcsolatot a Magyar Főkonzulátus és a nürnbergi városvezetés között, mely új lendületet vett, majd ő is köszöntötte a magyar kultúréletet, és annak egyik fő irányítójaként, Anikót. Hegede Szabolcs, nürnbergi konzul, bemutatta Anikó életpályáját röviden, s bővebben kitért a nürnbergi évekre is.

V. Zombory Anikó rövid beszédében köszönetet mondott a Müncheni Főkonzulátus munkatársainak a kitüntetésre való felterjesztésért, a főpolgármester úrnak, hogy ilyen gyönyörű helyet biztosított az ünnepséghez. Jó volt megtapasztalnia, hogy ez a 10 éves önkéntes munka messze is látszódik. Többszörösen kiemelte, hogy ez a díj egy nagy közös munka, sok-sok önkéntes munkájának a megtisztelése, hangsúlyozva, „egy kitüntetés sohasem csak egy ember elismerése, hanem az egész közösségé.” Hálás szavakkal mondta el, hogy úgy érzi, nem csak ő kapta ezt a magas kitüntetést, hanem mindenki, akivel valaha is együtt dolgozott, egy közös cél érdekében, a helyi magyarság identitástudatának megerősítésében, kulturális életének sokszínű megszervezésében, programok lebonyolításában. Megköszönve emelte ki, hogy az ő tevékenysége csakis közössége, családja támogatásával és minden önkéntes önzetlen munkájával lehet eredményes.

Köszönőbeszédét Széchenyi Istvántól származó, munkásságát meghatározó, kedvenc idézetével zárta:"Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent és munkálkodhass a jövőn."

A közös fotózkodást követően állófogadással végződött ez a szép esemény. A meghívottak között ott voltak Rozmán Lajos és Bíró Péter, az egyesület korábbi elnökei, csoportvezetők, Nürnberg és környékén működő további magyar közösségek vezetői, a Kulturladen Loni-Übler-Haus igazgatója, a nürnbergi Interkulturbüro vezetője, kollégák Regensburgból, Ingolstadtból és persze barátok, családtagok is.

Az egyesület facebook oldalán is ezt üzenték  kollégái:„Anikó, szívből gratulálunk a kitüntetéshez és hálásan köszönjük áldozatos munkádat!!”