Londoni magyarok szüreti bálja

/ Dr. Harrach Gábor /
harrach.gabor képe
A Szent István Házban szeptember 23-án rendezték meg a hagyományos szüreti bált. A rendezvény azon kevés események közé tartozik, ahol rendszeresen, évről évre találkozót adhatnak egymásnak a brit fővárosban élő magyarok.
A szüreti bál immár hagyomány Londonban (fotó: Kelemen Lehel)A szüreti bál immár hagyomány Londonban (fotó: Kelemen Lehel)A szüreti bál immár hagyomány Londonban (fotó: Kelemen Lehel)A szüreti bál immár hagyomány Londonban (fotó: Kelemen Lehel)

Bár a hazai sajtóban előszeretettel emlegetik Londont a második legnagyobb magyar városként, a Temze-parti metropoliszban igen kevés az olyan helyszín, ahol kifejezetten saját társaságukban tölthetik az időt a helyi diaszpóra tagjai. A kevés „magyar tér” közül a nyugat-londoni Szent István Ház az ismertebbek közé tartozik, ahol a filmkluboktól az anyanyelvű misékig számos programot találhatnak maguknak itteni honfitársaink.

A legnagyobb létszámban a jeles napokhoz, illetve időszakokhoz kapcsolódó események mozgatják meg a közösséget. A Szent István Házban évente hat nagy rendezvényt szerveznek: szeptemberben és novemberben a szüreti, illetve disznótoros bált, decemberben a gyerekeknek szóló Mikulás-járással egybekötött karácsonyi vásárt, tavasszal pedig a farsangi, húsvéti locsoló, valamint pünkösdi bált. A rendezvények szervezője az Angliai Római Katolikus Magyarok Egyesülete, amely egyúttal a Szent István Háznak is a tulajdonosa.

Idén a kiemelt érdeklődésre való tekintettel csak előjegyzéssel lehetett bejutni a szüreti bálra. A rendezvény – amelyen a legkülönbözőbb korcsoportok gyűltek össze a Kárpát-medence minden szegletéből – jól visszaadta a londoni magyar diaszpóra sokszínűségét. Ami pedig a bál hangulatát és programját illeti, ezt a szavaknál valóságosabban tükrözik a képgalériában látható fotók, amelyeket Kelemen Lehel KCSP-s kolléga készített.