„Mi leszek, ha nagy leszek?”

Farsang Wokingban

/ Kardulesz Rita /
kardulesz.rita képe
Frenetikus jelmezes parádé volt a Magyar Iskola Wokingban! A hagyományokhoz híven idén is megrendezték a farsangi mulatságot az iskolai nap kora délutáni oktatása után, amikor is a gyermekek és a vállalkozó kedvű szülők is átváltozhattak egy kicsit.
Katicacsoport mezőnye"Na, vajon ki a gyorsabb?"Gyerekek alkotási lázbanTerülj-terülj asztalka

Február 8-án, délután fél 2-kor az iskola nyitásakor már elkezdődött a sürgés-forgás, a rendhagyó alkalomból felkerültek a dekorációk; jelmezes, kellékes zacskók tűntek fel itt-ott, sőt többen a gyerekek közül beöltöztek. A tanárok is színpompás parókákban jártak-keltek, megalapozva a délutáni hangulatot.

A farsangi mulatság előszele már ’benne volt a levegőben’, ám várakozni kellett kicsit, hiszen hátra volt még a tanítási nap első fele. A Csigák és a Sünik az esemény miatt együtt tartották a foglalkozást: énekeltek és körjátékot játszottak, közben pedig az asztaluk is megtelt mindenféle finomsággal a gyerekek örömére. A Katicáknál betűkeresés aktivizálta a kicsiket, és a ’Kitrákotty mese dalát énekelték közösen, ügyesen utánozva az állathangokat. A Pillangók feladatokat oldottak meg a munkafüzetben, a Nyuszik pedig a „Ki vagyok én?” játékot játszották, azaz ki kellett találni az előzetes olvasmányaikban szereplő híres történelmi/irodalmi alakok neveit a megadott tulajdonságaik alapján.

A legnagyobbak Bagoly csoportjának ez a nap igazán különlegesnek számított, hiszen a meghívott fantasy-író Boros Csilla Andreával a műfaj különféle típusairól beszélgettek, és a korosztályuknak megfelelő könyvekről tájékozódhattak. Ezután szövegrészletekkel ismerkedtek, és fantáziájukat szabadon engedve olyan gyakorlatokat oldottak meg, ahol különböző variációkat kellett elképzelni egy-egy történet folytatásának. Háromfős csoportokban, kérdőív segítségével fel kellett építeniük saját fantasy világukat, majd ezeket a megoldásokat bemutatták egymás között. A hab a tortán maga a torta volt, nem is egy, hanem rögtön kettő: az egyik anyuka csodás keze munkája a szülinaposoknak, és a csoport többi tagjának is természetesen.

Délután 3 órakor összenyitották a termeket, így egy hatalmas közös térben folytatódott a nap: elkezdődött a gyermek néptánc foglalkozás, a kézműves asztalnál pedig maskarát és farsangi hangulatú rajzokat lehetett alkotni. Mindeközben senki sem maradt éhesen, a büfé kínálatából kora délután óta lehetett válogatni a finom rántott hústól kezdve a sokféle süteményig.

Nem sokkal később végre elérkezett a várva várt pillanat, a farsangi mulatság, amit idén az iskola csapatának produkciója nyitott meg: a hupikék törpikék koreográfiája hatalmas meglepetést és derültséget okozott a közönségben. A hibátlan összhang és az ismert karakterek kidomborítása a délután emlékezetes pillanatai között szerepel. (Szerintem mindenki egyetért, hogy Laci bácsi a Hókuszpók szerepében kiemelkedően hozta a figurát.)

A tanárok szereplését a „Mi leszek, ha nagy leszek” elnevezésű jelmezverseny követte, öt fős zsűri értékelt. A pontozás szempontjai között volt a jelmez és az ötlet eredetisége. Mindegyik csoport erős mezőnnyel rendelkezett. Az egyedi ötletek közül néhányat megemlítenék: magyar zászló, tanár néni, színész, légikisasszony, és volt Tesco dolgozónk is. Idén egyébként a sláger szakma egyértelműen a balett-táncos-állatorvos-tűzoltó hármas volt.

A folytatódó szórakoztató farsangi délutánban eljött a sorversenyek ideje az ügyességet próbára tevő mindenféle feladatokkal, mint a babzsákkal futás, kéz nélküli fánkevés, célba dobás, zoknipárosítás.

A napot az eredményhirdetés zárta, és a névre szóló oklevelek kiosztása minden egyes versenyző részére. A csoportok első három helyezettje különdíjban is részesült. A beöltözött felnőttek se maradtak ki a versenyből, a bátor vállalkozó, óriásparókájú apuka és az apáca, műtőorvos és szakácsnő anyuka is megmérettettek. Külön megemlíteném a gyermekeikkel felvonuló anyukákat is, akik szintén nagyszerű jelmezekkel szerepeltek.

Gratulálunk mindenkinek!