"Lázas" készülődés Vancouverben

A várva várt Néptáncfesztivál a hétvégén kezdődik.

/ Rusin Diána /
rusin.diana képe
2019. október 11. és 14. között rendezik meg Winnipegben a 41. Nyugat-Kanadai Magyar Néptáncfesztivált, amelyen Vancouver gyermek és felnőtt tánccsoportja is képviselteti magát.
Próba közben a Csárdás tánccsoportPróba közben a Forrás NéptánccsoportA forrás Női tagjaiForrás tagjai

Nem túlzás állítani, hogy ez a fesztivál az egyik legnagyobb és legjobban várt esemény, amely minden néptáncos és népi zenész szívét egyszerre dobbantja meg. Idén hét városból – Calgary, Edmonton, Lethbridge, Regina, Vancouver, Victoria, Winnipeg – érkeznek a táncosok, hogy felejthetetlen három napot töltsenek el egymással és a magyar kultúrával.

A Nyugat-Kanadai Magyar Néptáncfesztivál a magyar néptánc, népzene és népi kultúra egyik kihagyhatatlanul fontos eseménye. Szerepe kettős: egyrészt lehetőséget biztosít a Kanadában élő magyar néptánccsoportoknak a találkozásra és ismerkedésre, másrészt felbecsülhetetlen értékeket közvetít, segít ápolni és életben tartani a magyar kultúrát különböző nemzedékek között.

A Vancouveri Forrás Néptáncegyüttes hetek óta gőzerővel készül a 41. Nyugat-Kanadai Magyar Néptáncfesztiválra. Szásznagyvesszősi és Küküllő-menti táncokkal készülnek, amelyek magukban foglalnak páros, férfi és női táncokat is.  A koreográfiát Kovács Norbert és Beáta tanították be.

 A Forrás nem csak kanadai, hanem hazai színpadon is többször bemutatkozott már. Az együttes tagjai eltérő szintű táncos tapasztalattal rendelkeznek, habár fontosnak tartják, hogy egyénileg fejlődjenek, de ami még ennél is fontosabb, az a közösségük növelése és fejlesztése. Tagjai között találhatók régi és új kanadai magyarok, de ezenfelül olyan más nemzetiségű táncos is, aki érdeklődik a magyar zene, tánc és kultúra iránt.  

A felnőtt táncosok mellett a Csárdás gyermektánccsoport is bemutatkozik. Itt egészen kicsi kortól foglalkoznak a gyerekekkel. A 4-12 évesek számára lehetőség van néptánc és népi játékok tanulására. Az idősebb korosztály (11-17) számára a néptánc az önkifejezésük egyik eszköze. Oktatóik fellépésekre készítik fel őket, legyen szó itteni, vagy otthoni színpadról. A néptáncfesztiválra mezőségi táncokkal készültek. A koreográfiát Miklós Lajos és Molnár Izabella tanította be.

Úgy tartják, hogy az igazi táncosok visznek magukkal zenekart, ez Winnipegben sem lesz másképp. Élőben fogja kísérni mind a két tánccsoport fellépését az erdélyi Heveder zenekar.

Sok sikert és tartalmas együtt töltött időt kívánok a fesztivál minden résztvevőjének!