Latin-amerikai Rubik-kocka verseny

/ Bedő Réka /
bedo.reka képe
Latin-amerikai Rubik-kocka verseny
Rubik kockákErnesto Cabrera Uruguay legjobbja Rubik ClockFeliks Zemdegs autogramot oszt Felik Zemdegs a világ legjobbja

Ki gondolta volna, hogy Rubik Ernő kockájának ekkora sikere lesz szerte a világon?  Magyarország büszkeségének 1975-ös találmánya mindenhol hódít. 10 évvel azután, hogy Rubik Ernőt Kossuth-díjjal tüntették ki, Montevideóban június 14-én rendezték meg a Latin-amerikai Rubik-kocka verseny egyik fordulóját.

Olyan szerencsés vagyok, hogy az egész napos versenyt éppen abban a Hotel Kolpingban tartották, ahol megszálltam. 6 évestől 45 évesig mindenféle korosztály játszott. Meglepetten tapasztaltam hányféle kategória létezik már. 2x2-es, 3x3-as, 4x4-es, 5x5-ös, 6x6-os, 7x7-es kocka, és az egykezes variáció, azon kívül csukott szemes.

Átlagosan 5 alkalommal próbálkozhattak a játékosok. A legjobb, illetve legrosszabb időket kivették, így számították ki a versenyzők átlagidejét. 

06:78 a rekordidő, amit láttam a világ legjobbjától, Feliks Zemdegstől, Ausztráliából. Végül ő nyerte meg az uruguayi fordulót 05:68-as legjobb idővel.

Az egyik Montevideóból származó fiú, Ernesto Cabrera a verseny szünetében volt olyan kedves és tanított egy keveset, hihetetlen türelemmel mutatta, milyen sorrendben kell kirakni az oldalakat. Fél óra alatt sikerült is 4 oldalt kiraknom az ő segítségével. Az ő legjobb ideje: 14:02. Viccesen nagyon rossznak tartja ezt az eredményt a világelsőhöz képest. Ő egy speciális kategóriában az úgy nevezett Rubik Órában 10:60-as eredménnyel Uruguay legjobbja 2015 óta.

A fordulók között, mikor a koncentráló játékosoknál rá mertem kérdezni, hogy tudják-e honnét van ez a játék, mindenki azonnal skandálta Rubik Ernő nevét. Nagyon boldog voltam, hogy nem csak a játékot, hanem annak feltalálóját is ismerték. Tudták, hogy magyar. Már sokszor büszkén meséltem külföldön, hogy Magyarországról származom, ismét boldogan osztottam meg velük honnét jöttem.