Kürtőskalács gyerekeknek, pálinkakóstoló felnőtteknek

A magyar kultúra napját ünnepeltük Szarajevóban

/ Váradi Tünde /
varadi.tunde képe
Mindenki nagy izgalommal várta a HUM Magyar Polgárok Egyesületének januári családi-és gyerekprogramját. A hóesés gyönyörűvé varázsolta Szarajevót, vendégeink, barátaink és egyesületi tagjaink igazi téli időjárás közepette érkeztek meg a HUM Magyar Házba. Központi témánk ezúttal Erdély volt.
A HUM Magyar Ház közösségi szobájaPillanatkép Éváról és a tetkójárólPillanatkép Éváról és a tetkójárólMindenki tanul, gyakorol...

 

Az esemény a  Himnusz meghallgatásával indult, hiszen Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én, pontosan 200 évvel ezelőtt tisztázta le a Himnusz kéziratát.

Ez az évforduló alkalmat adott arra, hogy figyelmet szenteljünk az évezredes hagyományoknak, gyökereknek és egyben nemzeti tudatunk erősítésének is Bosznia-Hercegovinában.

Muratović Irma, aki az egyesület elnök asszony, és Váradi Tünde, KCSP ösztöndíjas köszöntője után egy erdélyi barangolásra hívtunk mindenkit és képzeletben Székelyföld felé indultunk el. Röviden sikerült bemutatni a múltunkat idéző szellemi és tárgyi értékeinket. Meséltem a székely-magyar rovásírásról, annak történelméről, történetéről azaz a legfontosabb tudnivalókat ismertettük, majd felnőttek, és gyerekek egyaránt nagy érdeklődéssel szorgalmasan gyakoroltak. A jobbról-balra való írásmódba könnyedén belemelegedett mindenki, és a papíron való gyakorlás után rovásírásos tetoválások készültek. Mivel a 2023-as év első felét személy szerint Erdélyben, Székelyföldön töltöttem néhány napot így egy általam elkészített székelykapu képsorozatot mutattam be. Szováta, Korond, Farkaslaka és Szejkefürdő legszebb, legdíszesebb székelykapukról adtam egy kis ízelítőt képvetítés formájában illetve részletesen beszéltem Orbán Balázs sírjához felvezető székelykapukról is.

A manapság világszerte ismert kürtőskalácsot először csak Erdély székely- és magyarlakta vidékein sütötték, bár az első ismert recept szerint semmilyen édesítése nem volt, mi, Szarajevóban ezúttal finom fahéjas kürtőskaláccsal kedveskedtünk minden gyereknek.

A szombat délután  további óráiban az erdélyi legendák és mondák szó szerint meseszerűen megelevenedtek, ugyanis a székelyföldi Legendárium Animációs Stúdió jogi beleegyezése alapján a magyar közösségek nyilvános rendezvényén, így a miénken is, levetíthetjük a csodaszép rajzfilmeket. Zete és Rika kalandjairól még biztosan lesz különálló mesedélután a közeljövőben az itt élő magyar gyerekek részére.

Amíg a legkisebbek ámulattal csodálták az erdélyi legendákat, addig mi felnőttek Valkai Rudolf, helyi pálinkafőző mesterrel négy ország: Magyarország, Szerbia, Románia, Bosznia-Hercegovina pálinkáiból kóstolgattunk és koccintunk egymással.

A szarajevói kis magyar közösség kétség kívül vidám hangulatban kezdte el a 2023-as évindító programot a HUM Magyar Polgárok Egyesületének közösségi szobájában.