Kultúrák találkozása a zenén keresztül

Népzenei koncert Adelaide-ben

/ Kolozs Eszter /
kolozs.eszter képe
Egy biztos: aki ellátogatott július utolsó péntek estéjén az Unley-i Református Templomba, az felejthetetlen élménnyel tért aznap haza. Nem akármilyen dallamok csendültek ugyanis fel az est során a templom falai között: két Magyaroroszágról érkezett zenész adott népzenei koncertet.
Népzenei koncert Adelaide-benNépzenei koncert Adelaide-ben

Debreczeni-Kis Helgát 2017-ben ismerte meg szélesebb körben a magyar nagyközönség, amikor a Felszállott a páva című népzenei tehetségkutató műsor döntőjébe került citerájával, amely teljesítménnyel nem mellesleg történelmet írt. Helga, aki az online felületein Helka néven tevékenykedik tavaly végzett a Zeneakadémia citera/koboz/tekerő/népi hegedű szakán. Jelenleg számos formációban zenél (ZitheRandom, Vertigo Collective, Új Gereben, Dongó-Helka duó, Transzfúzió), emellett pedig több országot bejárt már citerájával, Írországtól kezdve Törökországot át Kazahsztánig mindenhol zenélt. „Olyan vagy, mint egy gyöngyház fényű szivacs, amelyből árad a muzsika. Ez lenyűgözi az embert, mert azt látjuk, hogy nem csak játszol a hangszeren, hanem a hangszerrel is játszol.” - így jellemezte Helgát Sebő Ferenc a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas énekes, gitáros, tekerőlantos, dalszerző, népzenekutató, a hazai hangszeres népzenei és táncházmozgalom egyik elindítója.

Pázmándi Gergely szaxofonos, zenepedagógus, zenekarvezető és zeneszerző, a Pázmándi Gergely Trió, a Tárkány Művek és a JUNK Big Band állandó tagja, a Coda Nostra Big Band művészeti vezetője és szólistája. Lemezrecenziói rendszeresen jelennek meg a Gramofon Magazin nyomtatott és online hasábjain, illetve jazz-zenével kapcsolatos értekezései a Figaro-ban és a Fidelio-ban. Gergely szaxofontanár képesítése mellé a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszékén szerezte meg második diplomáját.

Helga és Gergő kapcsolatukat is a zenének köszönhetik: a Vertigo Collective zenekarban találtak egymásra. Két külön zenei világból érkeznek, de azt, hogy a zene nem ismer határokat hamar bebizonyították: mihelyt a koncerten felcsendültek az első dallamok, a közönség is megtapasztalhatta, hogy milyen jól szól együtt a citera és a szaxofon kettőse, a jazz motívumokkal átitatott népzene.

Helga és Gergő olyan muzikális világot teremt, mely a tradíciókat tiszteletben tartja, ugyanakkor a jelenkor zenei ízlését is tükrözi. A magyar népzenéből és népi hagyományokból táplálkozó dalok betekintést engednek a magyar nép mindennapjait kísérő dallamok és történések világába. A szerelem, a vágyódás, a hűség és a megcsalás, a tánc, a munka; az emberek mindennapjainak részei voltak régen és részei ma is.

Szebbnél szebb dalok csendültek fel az est során, bebarangoltuk számos tájegységet a népdalok által, de talán a legkülönlegesebb élmény az volt, amikor az ifjú művészek megtanítottak egy népdalt a közönségnek és együtt énekelte magyar és ausztrál a Pusztinai nagy hegy alatt című moldvai-csángó népdalt.

A koncert legmeghatározóbb és egyben legmeghatóbb pillanatára azonban kétségkívül akkor került sor, amikor Helga és Gergő mellé csatlakozott a színpadon gitáron Gergő édesanyja, Erika és férje, Tüske András, aki nem csak gitár játékával emelte az előadás fényét, hanem egyenesen kultúrákat és kontinenseket összekötő muzsikát teremtett, amikor megszólaltatta az ősi ausztrál hangszert, a didzseridu-t. A citera, a szaxofon, a gitár és a didzseridu együttese olyan semmihez nem hasonlítható hangzásvilágot teremtett (Helga gyönyörű énekhangjáról nem is beszélve), amely bizony többek szemébe könnyeket csalt.