Kultúrák találkozása csereprogramokon innen és túl

/ Rácz Sarolt /
racz.sarolt képe
Egy új ismeretség révén megtapasztalhattam, hogy hogyan tudnak különböző kultúrák összefonódni a csereprogramok segítségével és ez az összekapcsolódás milyen érdekes párbeszédeket, helyzeteket, történeteket szülhet.

Ösztöndíjasként az a fő feladatunk, hogy a magyar kultúrát még közelebb hozzuk a közösséghez. Nemrégiben abban a szerencsés helyzetben találtam magam, hogy ehhez a célhoz csatlakozott néhány lelkes argentin fiatal is, akikkel közösen szerveztük meg az Interjú Magyarországon tanuló argentinokkal nevet viselő eseményt. A program tökéletes példaként szolgált arra, hogyan néz ki egy igazi kulturális csereprogram; Mendozából származó fiatalok Budapesten, egy Buenos Aires-i Szegeden, és egy szegedi Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjas Mendozában.

Márciusban keresett fel Luis Abbiati, egy mendozai származású fiatal, azzal az indokkal, hogy ő és néhány argentin társa Magyarországon vannak egy ösztöndíjprogram segítségével és szeretnék felvenni a kapcsolatot az Argentínában élő magyar közösséggel. A megkeresésnek nagyon örültünk, mivel úgy gondoltuk, hogy izgalmas beszámoló kerekedhet belőle, ha ők, akik Argentínából származnak mesélnek arról, hogy milyen az élet Magyarországon, milyennek látják a magyarokat. Ők ugyanabban a közegben nőttek fel, mint a mendozai közösség tagjai, ’argentin szemmel’ szemlélik Magyarországot.

Az ösztöndíjasokkal leegyeztettük, hogy bár ezúttal csak a virtuális térben ismerjük meg egymást, de hazatérésük után személyes találkozásra is sort kerítünk. A beszélgetés fő célja a kulturális élmények, a személyes tapasztalatok átadása egymásnak és az argentinai magyar közösségnek, illetve másodlagosan a közösség fiatal tagjainak ösztönzése a kulturális csereprogramok kipróbálására.

A beszélgetésen a kezdeményező Luis Abbiati (Budapest) és három barátja, Elizabeth Kaul (Budapest), Juan Villaescusa (Budapest) és Ezequil Wolf (Szeged) csatlakozott. Az eseményen részt vettek a mendozaiak, a Cordobai Magyar Kör tagjai, illetve az Argentínai Magyar Intézmények Szövetségének elnöke.

A baráti hangulatú beszélgetésen röviden bemutattuk az általunk képviselt ösztöndíjprogramot, elmeséltük a személyes történeteinket, felelevenítettünk látnivalókat, sporteseményeket és a gasztronómiai élményeinket is. Az egyetemi szinten működő mentorprogramot is megismerhettük, amelybe az ösztöndíjasok megérkezésükkor mentoráltként kerülnek be, ám mostanra már mentorként várják a külföldi fiatalokat. Reméljük a jövőben minél több argentin fiatal ellátogat a program segítségével Magyarországra.