Kreatív gyerekfoglalkozás Cardiffban

Szent László királyunk legendás aranypénzei

/ Csajtayné Simonyai Éva /
csajtayne.simonyai.eva képe
A cardiffi gyerekfoglalkozásokon igyekszünk minden témakört élvezetesen feldolgozni. Ezen a hétvégén is próbáltunk valami újdonságot becsempészni a Szent László legendák mellé.
Kis csapatunk az "aranypénzekkel" Mindenkinek mást jelentettek a legendás "aranypénzek"

Az előző foglalkozásainkon Szent László királyunk életével kapcsolatos nevezetes eseményeket gyűjtöttünk össze és a gyerekek meglepődve látták, milyen hatalmasra növekedett Magyarország területe szent királyunk idején. Válogatást készítettünk a nevéhez fűződő csodákból és a vezetésével vívott, hazánkat védő csaták végtelen sorából és igen szigorú törvényeiből is. A gyerekek nem győzték lapozgatni Szent László legendáiról szóló könyveket és nézegettünk gyönyörű freskókat, rajzokat is. Meglepődve látták, hogy a több mint 60 millió éve élt – ma már csak megkövesedett formában található – tengeri egysejtű élőlénynek is a magyar neve " Szent László pénze" lett.

A csodatevések közül a" Szent László pénze" című legenda tetszett nekik a legjobban. Az aranypénz, amit ekkor királyunk a hatalmas, rettegett kun sereg elé szórt,hogy feltartóztassa őket – a legendák szerint –később kővé változott. Ezt a jelenetet idéztük fel, és festettünk hozzá "aranypénzeket" valamint egy papírra készült Szent László freskót is. 

A gyerekek és mi felnőttek is nagyon szerettük ezt a kicsit mesés de azért sok-sok harccal és vérrel megírt történelmi időszak feldolgozását. Azt hiszem azért, mert kicsiket és nagyokat is megérintett szent királyunk törvénytisztelő élete, bátorsága és példamutató hazaszeretete.