Kövecs Ágnes jótékonysági zongorakoncertje Zürichben...

a göncruszkai Tálentum Református Tehetséggondozó Általános Iskola javára

/ Ferkó Zoltán /
ferko.zoltan képe
Szombat délután öt órára minden ülőhely elkelt Zürichben, a festői Limmat folyó partjától mindössze egy sarokra található Letten modern református templomában.
A közönségA Talentum növendékeinek táncaA méz vásárlásával is a Talentum iskolát támogatjukAdománygyűjtés

A telt ház nem volt véletlen, a helyi református gyülekezet professzionális szervezésének és a Svájci Magyarház Alapítvány támogatásának köszönhetően Kövecs Ágnes zongoraművésznő jótékonysági koncertjére gyülekeztek az érdeklődők, svájciak és magyarok vegyesen. Az esztergomi születésű művésznő orvosként praktizáló férjével és négy gyermekével 2007 óta él és alkot Zürichtől nem messze, a Greifensee partján fekvő Usterben.

A mai zongoraesten Bach, Beethoven, Schubert, Chopin és Liszt Ferenc legszebb darabjai kerültek megszólaltatásra. A művésznő kotta nélkül és hihetetlen átéléssel adta elő a műveket, szemmel láthatóan együtt lélegzett, együtt érzett minden egyes ütemmel, amit játszott. A közönség lélegzetvisszafojtva hallgatta az előadást, a végén szűnni nem akaró vastapssal jutalmazva a meghatott művésznőt. Libabőrös élmény volt az első sorból, testközelből figyelni Kövecs Ágnes játékát, akinek többek között Schiff András, Sebők György és Kodály Zoltán volt a mestere, és aki nagy sikerű hangversenyeivel az elmúlt években megtöltötte Európa koncerttermeit Spanyolországtól Anglián át egészen Erdélyig. Szombat este pedig itt volt köztünk, velünk az otthonos hangulatot árasztó letteni templomban, hogy adománygyűjtéssel egybekötött jótékonysági koncertet adjon a göncruszkai Talentum Református Tehetséggondozó Általános Iskola javára.

Az iskola története 2011-ig nyúlik vissza, ekkor alapította a göncruszkai református gyülekezet a fiatal és elhivatott lelkipásztor, Sohajda Levente vezetésével. A mindössze 16 gyerekkel, első és második osztállyal indult Talentum ma 8 évfolyamon 180 tanuló iskoláztatását biztosítja. A diákok Göncruszkán kívül még 17 környékbeli településről verbuválódnak. Közülük mintegy 25-en személyesen is eljöttek, és gyönyörű csengő hangú énekszóval, valamint fergeteges néptánc bemutatóval loptak egy kis Magyarországot a Limmat partjára.

A közönség hosszan tartó tapsának elültével Sohajda Levente folyékony német nyelvű beszámolóban ismertette a Talentum iskola jelenlegi helyzetét. Göncruszka lelkipásztora teológiai tanulmányai befejezéseként egy évet Zürichben végzett, innen a kiváló nyelvtudás, és természetesen a svájci kapcsolat. Elmondta, hogy sok önkéntes munkával a régi iskola mellett idén sikerült tető alá hozniuk egy új épületet, amelyben újabb osztálytermek, öltözők és többcélú helyiségek kaptak helyet.

A protestáns etikát a mindennapi gyakorlatba átültetve kezdettől fogva nagy hangsúlyt fektettek az iskola önfinanszírozóvá tételére, de legalábbis folyamatos önálló bevétel előteremtésére. Ennek érdekében az iskola alapításakor, még 2011-ben az egyházközség létrehozta saját méhészetét. Az innen származó kiváló minőségű termékeket, különösen a helyi specialitásnak számító kézműves akácmézet a világ számos országába szállítják eladásra, még Ausztráliába is. A mézből befolyó bevételt az iskola fenntartására és bővítésére fordítják. A göncruszkai mézkülönlegességek ez alkalommal is nagy népszerűségnek örvendtek.

Egy fiatal, lelkes, elhivatott lelkipásztor, egy önmagáról nem lemondó, hanem sorsát saját kézbe venni akaró gyülekezet, több tucat tettrekész önkéntes, nagylelkű svájci pártfogók, akik egyesületet alapítanak Pro Göncruszka néven, egy közösségért áldozatot hozó zongoraművésznő, és a mindezt összehangoló Svájci Magyarház Alapítvány együttesen adja meg a siker receptjét, melyben minden résztvevő osztozik, közösen egy kicsit jobb hellyé téve a világot.