Koszorúzás és megemlékezés Ottawában

Emlékezzünk 1956 hőseire

/ Nagy Dóra /
nagy.dora képe
November 4-e nemzeti gyásznap a magyar nép számára. Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 62. évfordulójára emlékezünk. Ottawában két emlékmű is található, ahol a magyar közösség tiszteletét fejezi ki nemzeti gyásznapunk alkalmából.
Tisztelgő cserkészekTiszteletnyilvánításEmlékmű a beechwoodi temetőbenEmlékmű, Maple-sziget

A Beechwood temetőben álló emlékmű az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira, hőseire emlékeztet. Érdekessége, hogy a mai emlékmű elődje egy fakereszt volt, amely már a forradalom és szabadságharc első évfordulóján, azaz 1957-ben állt. Az ottawai magyarság azóta évről évre rendületlenül tart megemlékezéseket a hősök, áldozatok tiszteletére.

A Maple-szigeten található emlékművet a forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján, 2006-ban avatták fel. Kanada több tízezer magyar menekültet fogadott be az 56-os eseményeket követően. A magyarok Kanada iránti elismeréséről és hálájáról tanúskodik az emlékmű.

November 4-én szép számmal gyűltünk össze a Magyar Ház vezetősége „Emlékezzünk 1956 hőseire!” felhívására. Ünnepi beszédekkel, visszaemlékezésekkel, koszorúzással nyilvánítottuk ki tiszteletünket. A nagykövetség nevében Ódor Bálint nagykövet és Sinka László első beosztott helyezett el koszorút. Az Ottawai Magyar Katolikus Közösség és az Ottawai Magyar Ház vezetőségei szintén koszorúztak. Az emlékhelyek meglátogatása után kötetlen fogadás keretében zártuk a megemlékezést az Ottawai Magyar Házban.