Könyvadomány a Cork-i Magyar Iskola és Óvodának

Dr. Kabdebó Tamás öröksége

/ Dr. Csobánka Zsuzsa Emese /
csobanka.zsuzsa.emese képe
Felszámolni elhunyt után a földi javakat nehéz örökség. Kabdebó Lily a múlttal való szembenézésnek egy olyan formáját választotta, amivel önmagán és önmaga fájdalmán túlmutat: a jövő nemzedék számára történt adományozás méltó édesapa világához. Mondják, az elhunyt addig él, amíg megőrzik emlékezetben. Kabdebó Tamás Lily lánya sokat tett azért, hogy édesapja sokáig éljen még.
Könyvadomány

Kabdebó Tamás író, irodalomtudós, az írországi magyarok körében méltán híres személyiség lánya, Kabdebó Lily úgy döntött, hogy édesapja halála után a könyvhagyaték egy részét a Cork-i Magyar Iskola és Óvodának adományozza.

2018. november 18-án, vasárnap az iskolai tanítás után egy vetítéssel egybekötött megemlékezést tartott, ahol a 150 könyv átadása után a gyerekek bepillantást nyerhettek abba, milyen tartalmas lehet egy emberöltő. A szépirodalmi munkásság mellett a sportember, a horgász, az állatbarát, az állandó kereső és az életet élvező, kutató elme képe rajzolódott ki. Az Anglián, Guayanán, Írországon átívelő történetet az 1956-os magyar történelmi események indították el. Megismerhettünk lánya szemén keresztül egy apát, akivel a legjobb volt tanulni, egy férjet, aki téli napokon is képes volt búvárszemüvegbe és békatalpba bújni, hogy motorozni vigye, és szórakoztassa a feleségét. Egy férfit, aki heccből kézen állt, egy barátot, akivel harminc éven át lehetett teniszezni és beszélgetni. Mestert és könyvtáralapítót, egy teremtő lelket, aki kétség nélkül hitt a hit megtartó erejében, a jószándékban és az isteni kegyelemben. 

Kabdebó Lily édesapja gyermekversével színesítette a délutánt, a gyerekek aktív részvételével kellemes beszélgetés és játékos foglalkozás zajlott. Mindez annak jegyében, hogy a magyar kultúra, a magyar könyv és a magyar nyelv örök érték, arra vigyázni, azt ápolni, óvni minden korban, minden magyar ember számára érdemes és egyben kötelesség.

Elnézve a jövő generációját, az Írországban élő második generációs gyerekeket, látható volt, hogy megérintette őket Kabdebó Tamás szellemisége, mely méltó példa lehet minden Írországban élő magyar ember számára.