Egy nemzet és egy kultúra megismerésének, megélésének kevés kellemesebb és egyszerűbb módja van, mint ételeinek végigkóstolása. Ha ezzel most nem is szolgálhatunk teljes terjedelemben, szeretnénk kedves olvasóinkat meglepni a Koeksisters receptjével, amely akár nagyszerű és viszonylag egyszerű last-minute tipp is lehet, ha húshagyó kedden – a réges-régi közép-európai szokást követve – fánkot szeretnénk enni, de közben szívesen kipróbálnánk valami újat is.
Hozzávalók:
Szirup:
- 250 ml víz
- 625 ml (fehér) kristálycukor
- 12,5 ml citromlé (megakadályozza a kikristályosodást)
- 5 ml vaníliaesszencia
Tészta:
- 375 ml finomliszt
- 4 és fél teáskanál sütőpor (nem elírás!)
- negyed teáskanál só
- 20 g vaj
- 150 ml tej
- kb. 750 ml étolaj (lehetőleg repce)
Elkészítés:
A szirup elkészítése
Az első lépés a szirup elkészítése. Úgyszólván minden ezen áll vagy bukik. Öntsük a vizet és a cukrot egy fazékba, majd lassú tűzön forraljuk fel, közben kevergessük folyamatosan, amíg minden szemcse fel nem oldódik. Hét perc forralás után vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a citromlevet és a vaníliát. A vanília mellett vagy helyett például fahéjjal is ízesíthetjük, de a lehetőségek tárháza szinte kifogyhatatlan. A kész szirupot két tálkába egyenlő arányban osszuk szét, tegyük be a mélyhűtőbe, és hűtsük le annyira, hogy éppen csak ne kezdjen sűrűsödni. A két tálkát felváltva használjuk: amikor az egyikbe éppen nem mártunk fánkot, tegyük vissza a hűtőbe.
-
A tészta elkészítése
Szitáljuk a lisztet, a sót és a sütőport egy keverőtálba. Morzsoljuk bele a kis kockákra vágott vajat, majd adjuk hozzá a tejet, és gyúrjunk tésztát a hozzávalókból. Kerüljük a pihentetést, mert a sütőpor már működésbe lépett! -
A tészta formázása
Nyújtsuk ki a tésztát 5 mm vastagságúra. Vágjunk belőle tetszőleges hosszúságú, 1 cm széles csíkokat, majd fonjuk meg őket hármas fonattá. Egy másik lehetőség, hogy egy 3 cm széles csíkot vágunk, amelyet kétszer bemetszünk egyenlő távolságra úgy, hogy legfelül nem vágjuk át – ezt a csíkot fonjuk meg. -
A fánkok sütése
A fánkokat forró (180–190°C-os) olajban, körülbelül hármasával, mindkét oldalukon aranybarnára sütjük. Amint kiemeltük az olajból, azonnal a szirupba helyezzük őket. Hagyjunk időt, hogy jól megszívják magukat, majd a szirupból kiemelve csepegtessük le őket. Ha nincs úgynevezett tortarácsunk, a sütőrács is megteszi, ha a munkalapra helyezzük.Alternatív elkészítési mód: a sütőben is megsüthetjük. A kész fonatokat mártsuk meg olajban, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és 180 fokos – lehetőleg légkeveréses – sütőben süssük aranybarnára. A szirupos eljárás ebben az esetben is változatlan.
-
Tárolás
Hűtőben tároljuk – de valószínűleg úgysem fog sokáig tartani!
A fenti recept Rina Loader-től, a Bécsi Egyetem afrikaans (dél-afrikai holland) professzorától, kedves tanárnőmtől származik. (A képen legutóbbi könyvének egy dedikált példánya látható, amelyet most – átmeneti – búcsúajándékként kaptam tőle.) Büszke vagyok rá, hogy az afrikaans-oktatás nemzetközi szinten egyik legjelesebb képviselője tanított e nyelvre, amelyet 5 millió anyanyelvi és 10 millió nyelvtanuló beszélője a magyar nyelvvel lényegében egy ligába emel!
Jelképes számomra, hogy első, a honlapon közzétett írásom egy afrikaans szóval kezdődik, amely ráadásul egy ízletes nyalánkságot takar. Miként a Koeksisters receptje, úgy maga az afrikaans nyelv is kultúrák izgalmas egyvelege, amely remélhetőleg egyúttal közelebb is hozza egymáshoz azokat az embereket, akik használják!
Jó étvágyat!