A Kodály-zene mindenkié

Magyar morzsák Szarajevóban

/ Váradi Tünde /
varadi.tunde2023 képe
A "Magyar morzsák Szarajevóban” című írássorozatom akkor indult el, amikor Kőrösi Csoma Sándor Ösztöndíjas lettem. Nemcsak a HUM Magyar Polgárok Egyesületében (a fogadószervezetemnél) szervezünk rendszeresen programokat, hanem a fővárosban is pezseg a kulturális élet.
Programon: Kodály Zoltán Galántai táncok című műve

Szeretek magyar morzsákra bukkanni Szarajevóban: volt már itt magyar képzőművésznek kilállítása, magyar csapatok sportmérkőzései, magyar színházi előadások, de hungarikumot - kürtőskalácsot is lehet vásárolni az óvárosban stb.

A Szarajevói Filharmónia tavaly ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját. Eddig számtalan koncerttel ajándékozta meg a komolyzenét kedvelő közönséget: Európa számos területéről érkeztek vendégművészek (szólisták, karmesterek), és különböző nemzetek híres zeneszerzőitől csendültek már fel dallamok. Több alkalommal híres magyar zeneszerzők, így például Bartók Béla, Liszt Ferenc műveiből is válogattak egy-egy est repertoárjára.

Rendszeres látogatója vagyok ezeknek a hangversenyeknek, és külön örömömre szolgál, hogy a magyar zenei kincsek is helyet kapnak a Szarajevói Filharmónia műsorán. Amikor felhangzik egy-egy magyar dallam, az mindig különleges pillanatokat teremt. A filharmónia ezáltal nem csupán a zenét közvetíti, hanem a magyar kultúrát és történelmet is. Ezeken az estéken a hangversenyteremben egyfajta kulturális utazáson is részt vehetünk. A magyar zeneszerzők alkotásai által a közönség számára egy olyan kapu nyílik meg, amely révén betekintést nyerhet a magyar zenei örökség gazdagságába.

Legutóbb Kodály Zoltán Galántai táncok című műve csendült fel a szarajevói Nemzeti Színház termében. Galánta fontos szerepet játszott a művész életében, hiszen itt töltötte életének legszebb hét esztendejét.

Kodály Zoltán (1882. december 16. – 1967. március 6.) magyar zeneszerző, zenetudós, kórusvezető és pedagógus volt. Rendkívül fontos szerepet játszott a 20. századi magyar zenei életben, valamint hozzájárult a magyar zenetudomány és zeneoktatás fejlesztéséhez. Kodály világhírű koncepciója, a Kodály-módszer egy rendkívül hatékony zeneoktatási rendszer. A módszer célja a zenei nevelés elősegítése. A Kodály-módszer különféle pedagógiai eszközöket alkalmaz, beleértve a népdalokat, ritmikai játékokat és a tiszta intonációt hangszerelés nélkül. Kodály Zoltán művei között találhatók kórusművek, zenekari darabok, kamarazene, valamint opera is. Gyakran merített ihletet a magyar népzenei kincsből, ezáltal egyedi és azonosítható stílust hozott létre.