Kodály-estek Kaliforniában

„Gyöngyszemek, csak a foglalatuk enyém…”

/ Indri Dániel Janisz /
indri.daniel.janisz képe
2017. december 16-18. között összesen három helyszínen, Los Angeles-ben, San Franciscó-ban és San Diegó-ban emlékeztek meg Kodály Zoltánról, születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából. Az esteken a Zöldág Kiállítás remekműveit is meg lehetett tekinteni.
Dánielfy Zsolt Kodályról beszélStachó László zongorázikKözös éneklésA kiállítás képei

Elsőként december 16-án, a Los Angeles-i Egyesült Magyar Házban került sor a zeneóriás életét bemutató előadásra. A színvonalas darab címét Kodály Háry János daljátékának egyik sora ihlette: „Gyöngyszemek, csak a foglalatuk enyém…”.

Dánielfy Zsolt, a debreceni Csokonai Színház színművésze Kodály Zoltán gyerekkorától kezdve kalauzolt végig bennünket az ünnepelt zeneszerző életútján. Megtudtuk többek között, hogy a kis Kodályt szülei már négyéves korában vendégek előtt énekeltették, később pedig attól féltek, hogy fiukból csak zenetanár lehet, az pedig akkoriban nem volt sokra tartott foglalkozás és megélni is nehezen lehetett a fizetésből. Kodály Zoltán megoldotta ezt a problémát, hiszen mind a Zeneakadémiára, mind a Tudományegyetem bölcsészkarára felvételizett.

További érdekes történelmi adalék volt, hogy állítólag a háború után egyik születésnapi ünnepségén a minisztériumban megjelenő Révai József népművelési miniszter, miután elmondta köszöntő beszédét, félrehívta Kodályt és a következőt mondta neki: „Van még a tanár úrnak egy adóssága velünk szemben… Írjon nekünk a tanár úr egy új Himnuszt!”. Mire Kodály csak ennyit mondott: „Minek? Jó a régi!”. Révai meg sem tudott szólalni…

Az élettörténeteket meg-megszakították rövid zongorajátékok, melyeket Stachó László zenetudós, zongoraművész adott elő, idézetekkel és visszaemlékezésekkel tarkítva azokat. Az előadás során értékes archív felvételeket is láthattunk Kodályról, például azt, amikor szeretettel mesél egyik kedvenc hobbijáról, a hegymászásról. A darab végén közös éneklésre hívtak a művészek, felelevenítve Kodály Zoltán legnépszerűbb és kevésbé ismert népdalait.

Az est folyamán jellegzetes magyar tájakat ábrázoló kortárs magyar olajfestmények és Magyarország tájegységeinek népművészete által ihletett környezettudatos kortárs magyar ékszerkollekciók is felsorakoztak a Klebelsberg Kultúrkúria jóvoltából. A festmények alkotója, Reök Cecília, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen szerzett mesterdiplomát, tevékenységét a különböző művészeti ágak és technikák színes palettája jellemzi. A kiállított ékszerkollekciókhoz pedig a magyar népi motívumok szín és formavilágát vették alapul a művészek a modern ékszerek tervezése során. Az alkotó Eco-Design Team művészcsoportot öko-tudatos tervezés jellemzi, szem előtt tartva a tárgy teljes életciklusát a nyersanyagok beszerzésétől a hulladékkezelésig. Tevékenységük során olyan kreatív és innovatív tárgyakat hoznak létre, amelyek a lehető legkevesebb negatív hatással vannak a környezetre.