A kismadár egészen Nürnbergig repült…

avagy Republic-koncert a városban

/ Dr. Imre Angéla /
imre.angela képe
Október 3. nemzeti ünnep Németországban. Fontos esemény, hiszen ekkor emlékezünk meg a Német Demokratikus Köztársaság és a Német Szövetségi Köztársaság hivatalos újraegyesülésére (1990. október 3.), de hivatalosan a német nép egységét ünnepeljük. Az emberek nem mennek dolgozni, s számos állami rendezvény közül válogathatnak, min szeretnének részt venni. Fontos és jelentős tehát ez a nap…
Republic tombolásRepublic koncertRepublic koncertRepublic gyerekek

… de minket, magyarokat idén egy másik esemény tartott (kicsit nagyobb) izgalomban: október 3-án este koncertet adott a Republic együttes a városban!

Az együttes és kísérete már a koncertet megelőző napon megérkezett; a repülőtéren Pereszlényi Erika fogadta őket. Gyorsan elfoglalták a hotelszobákat, majd míg a vendégek egy rövid sétát tettek az esti városban és ismerkedtek a helyi kulináris élvezetekkel, a háttérben folyt már a lázas készülődés. Ha egy ilyen ismert és elismert csoport érkezik hozzánk, ez nem egyszerűen csak egy újabb koncert, hanem remek alkalom az itteni magyaroknak az ismerősökkel való találkozáshoz is, s természetesen egy újabb kapcsolódási lehetőség az otthoni kulturális élethez. Amíg az iskola és a GFU (Gesellschaft zur Förderung der Ungarischen Kultur in Deutschland e. V.) tagjai és barátai magyaros ízekkel készültek a fellépő művészek és a publikum megvendégelésére, addig mi, KCSP ösztöndíjasok lázas tanulásba és kutakodásba kezdtünk. Nekünk jutott ugyanis az a megtisztelő feladat, hogy a koncert előtti délelőtt megmutathassuk az együttes tagjainak a város nevezetességeit. Picit megszeppentünk a feladattól, hiszen még mi is csak alig néhány hete érkeztünk, s nem is ismerünk minden fontos látnivalót, de lelkesen törtük a fejünket, mit is érdemes megnéznünk, hova is kalauzoljuk a vendégeket. Amikor aztán a szállodától elindultunk, a kezdeti feszültségünk hamar elszállt, s a tervezett rövid sétánkból végül egy igen jó hangulatú, majd háromórás, közös forralt borozással egybekötött program kerekedett.  Mi ugyan nem vagyunk profi idegenvezetők, de úgy tűnt, így még élvezetesebb lett ez a séta, ahol együtt fedeztünk fel olyan épületeket, amiket előtte még mi sem láttunk, s az sem volt hatalmas probléma, hogy nem terheltük túl a kis csoportunkat rengeteg évszámmal és adattal. De a nap fénypontja természetesen csak ezután jött még. A koncertre már délután kezdett gyülekezni a publikum, a kezdésig pedig könnyen eltelt az idő az előtérben beszélgetéssel, falatozással.

19 órakor már teljesen tele volt az épület koncertterme, alig vártuk, hogy a Republic színpadra lépjen. Sokan érkeztek az eseményre, azt hiszem, ez a koncert több generációt is megmozgatott. Nagy várakozással néztünk a nap elé, s úgy tűnt, senki sem csalatkozott: a közönség nagyon fegyelmezett volt, az énekeseknek bizonyára jó érzés volt megtapasztalni, hogy az ismert, illetve a kevésbé gyakran játszott számokat is egyaránt jól fogadta a publikum, sokan táncoltak a nézőtéren és együtt énekeltek a művészekkel. Természetesen a zene felülmúlhatatlan volt, de a koncert sajátossága, hogy nem csak ezt élvezhetjük, hanem a háttérben vetített, a hangulathoz és a mondanivalóhoz illesztett képeket, filmeket is. Emlékezetes pillanat volt, amikor a csapat megemlékezett az együttes korábban elhunyt frontemberéről, Bódi Lászlóról, Cipőről, vagy amikor arról sem feledkeztek meg a zenészek, hogy a közönségnek köszönetet mondjanak a támogatásért, a lelkesedésért, a mellettük való kiállásért, hiszen ha nincs publikum, ha nem érdeklődne senki a zenéjük iránt, akkor nem létezne már a csapat sem.

Az itt élő magyaroknak nagyon sokat jelentett ez a koncert. De a művészekkel történt beszélgetésből kiderült, hogy számukra sem egy mindennapi esemény volt, amin részt vettek. A remek hangulatot, az elégedettséget mi sem jelzi jobban, mint hogy a várt másfél-kétórás zenélés helyett majdnem 2 és fél órán át hallgathattuk a jól ismert dallamokat, s az együttes el is gondolkodott: talán otthon is érdemes lenne újra klubkoncerteket adni, hiszen ez mindenkit feltölt, zenésznek és publikumnak is sokat ad.

Nagyon köszönjük a szép pillanatokat, ezt a feledhetetlen élményt a Republic együttesnek, külön köszönet Németh Erikának, az együttes menedzserének, hogy a koncert így létrejöhetett, de természetesen nagy hálával tartozunk annak a sok embernek, szülőnek, támogató barátnak is, akik munkájukkal, segítségükkel hozzájárultak a program megvalósulásához.