Egy kicsit én is magyarnak érezhettem magamat

Magyar táncház workshop a Kanadai Koreai Tánctudományi Társaság estjén

/ Kürti Adrienn /
kurti.adrienn képe
Torontóban, a leghíresebb karácsonyi vásár helyszínén – a Distillation történelmi negyedében – magyar táncház bemutatót tartott két torontói KCSP ösztöndíjas: Kürti Adrienn és Jaczkó Xénia. A december 4-i workshop legnagyobb különlegességét az adta, hogy egy koreai tradicionális zenei és táncest részeként került sor a bemutatóra.
Magyar táncház workshop a KDSSC koreai estjén 2019. december 4-én Torontóban, vezeti: Laczó XéniaKDSSC Sanjo tánca 2019. december 4-én Torontóban, előadja: Kim MiYoung, Sung Jiyoun, Lee RoaMagyar táncház a KDSSC koreai estjén 2019. december 4-én TorontóbanMagyar táncház a KDSSC koreai estjén 2019. december 4-én Torontóban

A workshopot Kürti Adrienn szervezte a Kanadai Koreai Tánctudományi Társaság felkérésére, aki szabadidejében maga is Budapesten a Mugunghwa csoport tagjaként hagyományos koreai táncokat táncol, Kanadában pedig a Kossuth Táncosok asszonycsoportjának a tagja. A magyar táncház tradícióit Jaczkó Xénia professzionális néptáncos és tánctanár segítségével ismerhették meg a workshop résztvevői. Mindketten Kőrösi ösztöndíjasként kanadai magyar szervezetek munkáját támogatják: Adrienn az Extra Hungariam Alapítványét, Xénia a Szent Erzsébet Plébánia és Magyar Iskola munkáját valamint a Kodály Tánccsoportot.

Az est címét adó gondolat a „Rise With Unity” többször is előkerült az est folyamán, mint Észak és Dél egyesülésének vágya a koreai nép számára, vagy városok egyesülése, mint a három város összeolvadásával keletkező Budapest. Más aktualitása is van ennek az üzenetnek, hiszen ebben az évben van a 30. évfordulója annak, hogy Magyarország elsőként vette fel a diplomáciai kapcsolatot Dél-Koreával a volt kommunista államok közül. Ez az egységre való törekvés motívuma többször is megjelent a koreai vendéglátók csodálatos előadásaiban: északi táncok gyors, pörgős és csillogó táncaiban és a déli stílus elegánsabb és lágyabb mozdulataiban, majd ezeknek közös fúziójában. A koreai vendéglátók nagy szeretettel fordultak a magyar kulturális örökség felé, melyről többször is részletesen mesélt angol és koreai nyelven a jól felkészült műsorvezető.

A workshop egy rövid bemutatója volt a hagyományos magyar táncháznak. A közönség koreai és magyar tagjait felhívták a színpadra a táncház tartói, akik nem csak a táncokat, a magyar népviseleteket is igyekeztek megmutatni, ezért hagyományos dél-alföldi és somogyi viseletben érkeztek. A moldvai és dunántúli táncok alaplépéseit Jaczkó Xénia mutatta meg a részvevőknek, majd zenére mindenki kipróbálhatta magát. Xénia gyakorlottan vezette be azokat is a magyar ritmus világába, akiknek mindez teljesen új volt. Gyerekek és felnőttek, koreaiak és magyarok is vidáman ropták a táncokat, topogtak, tapsoltak egyszerre. A műsorvezető is természetesen részt vett a tánctanulásban, a következő műsorszám előtt pedig még levegőért kapkodva csak annyit tudott mondani: Most egy kicsit magyarnak érezhettem magamat, és ez nagyon jó volt!

A táncolók igazán nagyon lelkesek voltak, mosolygós arcukat látva még inkább büszkék lehettünk saját hagyományainkra. Az est kiváló lehetőség volt a Kanadában élő magyarok és koreaiak kulturális közelítésére, a magyarok megismerhették a koreai hagyományos zenét és táncokat, a koreaiak belekóstolhattak a magyar néptánc kultúrába.

Az estet megtisztelte jelenlétével Demeter Pintér Mariann torontói főkonzul-helyettes és Laky-Takács Péter magyar ügyekért felelős konzul is.

Köszönet a meghívásért és a szeretetteli vendéglátásért a Korean Dance Studies Society of Canada tagjainak és kiemelten Kim Mi Young művészeti vezetőnek!

Fotó: Kürti Csaba

Az esemény képgalériája: https://www.korosiprogram.hu/galeria/kepek/magyar-koreai-tancbemutato-torontoban