Kézműveskedés a frankfurti Csodaország magyar iskolában

Húsvéti kézműveskedés a Csodaországban

/ Medvecki Szilvia /
medveczky.szilvia képe
A tavaszi szünet előtt húsvét ünnepére készültünk a kézműves foglalkozáson az alsó tagozatos gyerekekkel a Csodaország magyar iskolában, Frankfurtban.
Húsvét bárány a CsodaországbanKézműveskedő gyerekek a CsodaországbanKézműves foglalkozás FrankfurtbanMagyar huszár, katica és ujjbáb a kézműves foglalkozásainkról

A Csodaország Klub e.V. magyar iskolában az oktatás minden héten csütörtökön és pénteken zajlik. A heti rendszerességű találkozás a gyerekekkel lehetővé teszi, hogy a tanév során az ünnepeknek és az aktuális eseményeknek megfelelő témákat dolgozzunk fel a kézműves foglalkozások során is. A tavaszi szünet előtt húsvét ünnepével foglalkoztunk. A húsvéti népszokások megbeszélése után báránykát készítettünk papírból, vattából gyapjas bundát ragasztottunk rá, és a gyerekek mosolygó arcot rajzoltak a neki filctollal.

A gyerekek a tanév előrehaladtával egyre ügyesebben bánnak az eszközökkel: ollóval, ragasztóval, precízebben és szebben alkotnak színes ceruzával, filctollal és zsírkrétával is. A kreativitásuk megélése közben lehetőségünk van elmélyülni az adott ünnephez kapcsolódó hagyományok és magyar vonatkozások megismerésében, gyakoroljuk az ünnepkörhöz kapcsolódó szókincset, dalt tanulunk vagy éppen mesét, történetet olvasunk a témában.

Kézműves munkáink tükrözik az évszakok változását is: télen pingvint, tavasszal már háromdimenziós eprecskét készítettünk kartonpapírból, és jól látható, ahogy a kis diákjaink egyre bátrabban és fejlettebben használják a manuális készségeiket és az alkotó fantáziájukat. Nemzeti ünnepünk idején magyar huszár készült, csákóján piros-fehér-zöld szalaggal. Kézműveskedés előtt felelevenítettük a márciusi ifjak történetét, és megtanultuk a Gábor Áron rézágyúja című dalt. A következő héten szépen hajtogatott színes kartonból, szívószállal és piros szalaggal tulipánt fogunk készíteni az édesanyáknak anyák napja alkalmából, és amikor a gyerekekkel anyák napi verset olvasunk, én is hazagondolok Magyarországra, a saját édesanyámra.