Kétnapos kirándulás a svájci „Hunok völgyében”

/ Heil Kristóf Mihály /
heil.kristof.mihaly képe
A szóban forgó Val d’Anniviers völgye Svájc déli részén Wallis/Valais kantonba húzódó szurdok a Rhone folyótól indulva nyúlik fel egészen a Matterhorn csúcsáig. Férfias, szubjektív és rövid tudósításom néhány újabb fotót tesz hozzá kolléganőm Rengei Boglárka alapos szervezői beszámolójához.
A zürichi csapat"Hun völgy"GrimentzSt. Luc

A legenda szerint Attila, hun király visszavonuló csapattöredéke a catalaunumi csatát követően 451-ben menekült be a völgybe, ahol menedéket keresett. A helyiek a mai napig megemlékeznek hun eredetükről. 

A kétnapos programra egész Svájc területéről érkeztek érdeklődő magyarok. A program szombaton délelőtt vette kezdetét Grimentz községben, ahol az egyik fő látványosság – a kis hegyi falu varázslatos miliője mellett – a hegyről leérkező tehenek tradicionális vonulása volt. A grimentz-i vásár bejárása és ebéd elfogyasztását követően Dr. Salamin András helytörténész és magyar őstörténet kutató vezetésével a csoport bejárta a környező falvakat.

A túra első állomása a Grimentz melletti „Mártírok köve” volt, a kultikus pogány emlék megtekintését követően St. Luc községét és évszázados emlékeit lehetett szemügyre venni. A kirándulás következő állomása már komolyabb megterhelést jelentett a bátraknak, akik vállalkoztak a meredek hegyoldal megmászására az úgynevezett Szervágó-kőhöz, ahonnan szemet gyönyörködtető panoráma tárult a magyar csapat elé.

A nap végén a szálláson Dr. Salamin András és Bernold Savioz svájci kutató tartott előadást a „Hun völgyben” élők eredetének kérdéseiről. Savioz Úr magával hozott néhány ősi gyökerekkel bíró helyi lakost is, akik bemutatták a régió sajátos, ún. patois nyelvjárását.

A nap végén a szervezők gulyással kedveskedtek a megfáradt csoportnak, amit kötetlen beszélgetés követett.

Másnap, vasárnap lehetőség volt részt venni a grimentz-i istentiszteleten, majd egy ismert alpesi férfikórus szabadtéri előadásának meghallgatására.

A közös program lezárását követően a csoport többsége a környező hegyekben való túrázást választotta a hazautat megelőzően.

Fotók: Szántó András