KCSP ösztöndíjasok bemutatkozó estje Stuttgartban

/ Nagy-Portik Katalin /
nagy.portik.katalin képe
Stuttgartban már hagyománnyá vált, hogy az Erdélyi Világszövetség évről évre megszervezi a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasainak bemutatkozó estjét. A program egyben az új ösztöndíjasok köszöntése is a stuttgarti magyar közösség részéről. Jó alkalom az ismerkedésre, az új kapcsolatok kialakítására és a jó együttműködés megalapozására.
közönségKCSPKCSPKöszöntő beszéd

2019. 09. 14-én a Magyar Kultúrintézetben bemutatkozott az idei programszakasz öt ösztöndíjasa és mentoraik, mentorhelyetteseik is.

Az estet Dr. Berényi János főkonzul nyitotta meg köszöntő beszédével. Elmondta, hogy az első évben, amikor ösztöndíjas érkezett Stuttgartba, azt gondolta, hogy jön egy fiatal egyetemista, itt van kilenc hónapig aztán elköszön, nem várt túl sokat tőle. Bevallotta, hogy pozitívan csalódott és ma már nagyon értékeli a lelkes ösztöndíjasok áldozatos munkáját.

A köszöntő beszéd után a mentorok és ösztöndíjasok sorra bemutatkoztak, megmutatták erősségeiket. Kemény József mentorként köszöntötte a Csöbörcsök táncegyüttes ösztöndíjasait, ők Székely Edina-Emőke és Márton Csaba táncosok lévén, tánccal és énekkel tették emlékezetessé bemutatkozásukat. Kovács Bence cserkészként mutatkozott be, kellemes humorával lopta be magát a hallgatóság szívébe. Eberling Tímea és Reichle Viktória a Baden Würtembergi Konzuli Magyar Iskola képviseletében köszöntötték Tompos Szilviát, aki teljes munkaidőben a Konzuli Magyar Iskola ösztöndíjasa, és Nagy-Portik Katalint, aki részmunkaidőben segíti az iskola munkásságát. Szilvia bemutatójában megmutatta, milyen széleskörű érdeklődési körrel és tudással rendelkezik. Katalin, aki elsőkörben az Erdélyi Világszövetség ösztöndíjasa, már egy programszakaszt itt töltött a magyar közösségben, így részletes bemutatkozás helyet az elmúlt év főbb eseményeinek összefoglalásával hívta egy kis nosztalgiára a jelenlévőket. Alföldi Géza – Csak a gyökér kitartson című versének mondanivalóját hozta párhuzamba a magyarság megmaradása érdekében tevékenykedő KCSP ösztöndíjasok és diaszpóra közösségek áldozatos munkájával, a magyarság gyökereinek meghosszabbításaként gondol az ösztöndíjasok és szervezetek tevékenységeire. Megható pillanat volt.
Az Erdélyi Világszövetség képviseletében, mentorhelyettesként Ádám Éva Enikő köszöntötte a jelenlévőket és tolmácsolta Tamás Péter szívélyes üdvözletét.

A bemutatkozót követően finom borok és szendvicsek társaságában oszthatták meg egymással a nyár élményeit a rég nem látott és új ismerősök, barátok.