Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház előadása Kijevben

A Great Real Art (GRA) színházi versenyfesztivál

/ Bence Vivien /
bence.vivien képe
Az ukrán országos színházi versenyfesztivál döntőjét a beregszászi társulat Remete és Hatujjú (RH+) című előadásával indították szombaton a Kijevi Ifjúsági Színházban.
MKEMKEMKEMKE

 A színdarabot Oleg Melnyicsuk rendezte Richard Bach, Viktor Pelevin és George Orwell művei alapján. A tragikomikus hangvételű, orwelli szemléletet és gondolatokat előtérbe helyező alkotás főszerepeiben Orosz Ibolya és Ferenci Attila látható, továbbá színpadra lépett Vass Magdolna, Tarpai Viktória, Orosz Melinda, Szabó Imre, Sőtér István és Kopinec György.

Az Ukrán Színházi Alkotók Egyesülete idén első alkalommal hirdette meg a többfordulós megmérettetést. A fesztivált azzal a céllal hívták életre, hogy országos szinten évente felmérjék a színházi eredményeket, s teret engedjenek a legkiemelkedőbb előadások bemutatásának, ezzel ösztönözve a színházi alkotói környezet és versenyszellem fejlődését az országban. Ukrajna különböző részeiről összesen hetven előadást neveztek be. A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház bejutott a 12 legjobb előadás közzé. A verseny fináléja november 30-ig tart, azt követően kihirdetik a kategóriagyőzteseket, akik oklevélben és egy újabb előadás megalkotására fordítható pénzjutalomban részesülnek. 

Kijevben teltház fogadta a beregszásziakat. A Magyarok Kijevi Egyesülete igyekezett tájékoztatni a helyi magyar közösséget  a városban ritkaságszámba menő magyar nyelvű előadásról, melyet ukrán és angol felirat kísért. Az előadás befejeztével a kijevi Magyar Házban lehetőségünk nyílt közelebbről megismerkedni a beregszászi színészekkel, és biztatni őket a további gyümölcsöző munkára, valamint arra, hogy gyakrabban látogassanak el az ukrán fővárosban élő magyarsághoz.