Kárpát Táncegyüttes Winnipegben

/ Bakonyi Anna /
bakonyi.anna képe
Winnipeg városában két helyszínen, összesen öt csoportban zajlik a magyar néptánc oktatása. Most betekintést nyerhetünk a KÁRPÁT Táncegyüttes mindennapjaiba.
KárpátKárpátKárpátKárpát

A Kárpát Táncegyüttest 1988-ban alapították. Már a kezdetektől két korosztályra osztották a jelentkezőket, ez alapján alakult ki a két csoport. Az évek során kicsik, és felnőttek létszáma folyamatosan 17-40 fő között ingadozott.

Mindkét csoport vezetője, és oktatója Libor Ágnes. Időközönként vendégoktatók látogatnak el a táncegyütteshez, ezzel segítve tanulásukat, fejlődésüket. Mindemellett az évek során a városba megforduló Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasok is aktívan közreműködtek a táncosok munkájában.

A tavalyi év végén megrendezésre került egy néptánc workshop. Ezen az eseményen vendégoktatóink Molnar Izabella, és Bodo Tihamér közreműködésével felcsíki táncokkal ismerkedhettek meg a fiatalok.

Évente több fellépés alkalmával mutatják meg korábbi, és legújabb koreográfiáikat egyaránt. Ilyen például a Nyugat Kanadai Magyar Néptánc Fesztivál, az évente megrendezésre kerülő Folklorama. Természetesen a winnipegi Magyar Ház fontosabb eseményein (például: 1848-’49 március 15.-i megemlékezés, anyák napi ünnepség...) szintén szerepelnek. A korábbi években megmutathatták tehetségüket többek között az USA és Magyarország területén is.

A csoport jelenleg nagy erővel készül az idei évben Reginaban megrendezésre kerülő Nyugat- Kanadai Magyar Néptánc Fesztiválra. Legújabb táncukat is itt szeretnék először megmutatni a közönség számára. 

Az itt töltött idő alatt természetesen én magam is tanítom mindkét korosztályt, így saját tapasztalataim alapján is bátran mondhatom, hogy egy igazán jókedvű, fiatalos tánccsoportot ismertem meg, akik hatalmas odafigyeléssel sajátítják el a magyar néptánc csínját- bínját.