Karinthy Frigyes emlékest Stuttgartban

/ Nagy-Portik Katalin /
nagy.portik.katalin képe
A Stuttgarti Amatőr Színjátszó Kör az Erdélyi Világszövetség szervezésében tartott emlékestet Karinthy Frigyes tiszteletére 2018. november 24-én.
Karinthy Frigyes Emlékest Karinthy Frigyes Emlékest Karinthy Frigyes Emlékest Karinthy Frigyes Emlékest

„Az a baj, hogy nincs múlt és jövő, mint ahogy eddig áltattam magam. A valóság mindig jelenvaló, egyetlen pillanat a valóság, örökké tartó, egyetlen pillanat. Ez nem rövid és hosszú, a pillanat, ami van – ez az egyetlen módja a létezésnek, és ebből a bűvös körből, a pillanat börtönéből nincs, nincs menekvés.” Mondta Karinthy Frigyes, neves írónk, aki mai napig aktuális témákat írt meg műveiben. Olvasóit, illetve hallgatóit magával ragadja, elgondolkodtatja, megnevetteti ma is. 

Nem volt ez másképp Stuttgartban sem 2018. november 24-én. A Stuttgarti Amatőr Színjátszó Kör az Erdélyi Világszövetség szervezésében tartott emlékestet Karinthy Frigyes tiszteletére. A két órás előadás keretében elhangzott a Nem mondhatom el senkinek című vers, ezt követően láthattunk négy darabot a Tanár úr kérem című művéből, nevezetesen a Jó tanuló felel, A rossz tanuló felel, Magyarázom  a bizonyítványom és az Énekóra című művek voltak színpadra varázsolva, megjelenítve a tragikomikumba rejtett valóságos iskola jeleneteket, melyek sokunkban diákéveink emlékeit idézték fel. A műsor második felében pedig a Komédia három felvonásban című színdarabot adták elő. Ki az igazán becsületes ember? Miben mérhető a becsület? Mi a valódi érték az életünkben? Mi a helyes döntés? A komédia ilyen és ehhez hasonló elgondolkodtató kérdéseket vet fel, melyek a ma emberét is jelentősen érintik.  

Az est folyamán Nagy Mónika átkötő beszédei tették gördülékennyé a programot, és általa betekintést kaptunk írónk életrajzába is. A közönség a színészekkel együtt vett részt az előadásban, akikre ösztönöző hatást gyakorolt a hallgatóság érdeklődése, nevetése, tapsa.

Az est sokáig kötetlen beszélgetéssel, kellemes hangulatban telt. A közel százhúsz jelenlévőt megmozgató esemény méltó megemlékezés volt Karinthy Frigyes ránk hagyott munkásságáról..

Egy jól sikerült előadás után még nagyobb lelkesedéssel gondolunk a következő előadásokra. A Színi kör már a jövő évi programot tervezi, szeretnék megismételni három darabjukat is, a szóban forgó Karinthy Frigyes emlékest, a Kabaré és az Elveszett paradicsom előadásokat. A tervezett új színdarab Kányádi Sándor emlékére készül majd. Nagy szeretettel várnak a csapatba új tagokat. A jó hangulat, a baráti légkör, a sikerélmény, a fejlődés lehetősége biztosított.

A szünetben és az előadás végén a már megszokott büfé várta vendégeinket, ahol önkéntesek által hozott házi süteményeket, szendvicseket és zamatos magyar borokat fogyaszthattak a jelenlévők. A stuttgarti hat Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasból öten jelen voltak a rendezvényen és segítettek a büfé szervezésében és más feladatok ellátásában. Csodás együttműködésnek lehettünk tanúi. Az előadást szervezte és rendezte: Nagy- Portik Katalin és Tamás Péter