Karácsonyi ünnepkör Sydney-ben

/ Varga Adalbert /
varga.adalbert képe
A karácsonyi ünnepkör és az adventi időszak december első vasárnapján indult el. A Sydney-i Magyar Református Egyház így december 1-én, advent első vasárnapján istentiszteleti alkalmat tartott.
karacsonykaracsonyidosek otthonagyertyafenyes

A távolságokból adódó nehézségek miatt igyekeztünk a karácsony varázsát a legtöbb magyar közösséghez elvinni, így december elején elkezdtünk a különböző szervezetekhez ellátogatni és készülni együtt a karácsonyra.

December első hétvégéjén kicsengettek a Sydney-i Magyar Iskolában, ahol ösztöndíjas társammal együtt egy bábelőadást adtunk elő az iskolásoknak, majd ezután a Sydney-i Magyar Cserkészet tartotta meg az évzáró Mikulás ünnepségét, ahol a kiscserkészek a cserkészvezetőikkel együtt zárták le az évet. A délután során a szülőkkel együtt töltöttünk el egy kellemes délutánt vacsorával egybekötve, aminek a végén még a Mikulás is meglátogatta a gyerekeket és kiosztotta a jól megérdemelt ajándékokat is. A csillogás, ami a gyermekek szemében látszott ezekben a pillanatokban leírhatatlan tapasztalat volt minden vezető számára.

December közepétől egészen karácsonyig heti két alkalommal látogattunk el ösztöndíjas társammal, Németh Virággal a Szent Erzsébet idősek otthonába. Virág, első alkalommal Háry János daljátékát mutatta be az idősek számára. Továbbá karácsonyra készültünk és énekekkel, versekkel színesítettük az idősek mindennapjait, akik hálásan fogadták a látogatásunkat. Minden szerdán délután Péterffy Kund, lelkipásztor tartott bibiliaórát az időseknek, ahol szintén lelki feltöltődéssel és az ige erejével tölthettek az idős lakók pár kellemes órát.

December 22-én tartotta meg a Délvidéki Magyar Szövetség az éves Gyertyafényes vacsoráját, ami a Sydney-ben élő magyar közösségek számára az egyik legnagyobb karácsonyi esemény. A Németh Virág által megrendezett műsor és az általam megrendezett betlehemes pásztorjáték adta a keretet az estének. Az est a vacsorával kezdődött, majd ezt követte a karácsonyi műsor, ahol több vers, valamint a pásztorjáték is lezajlott a református egyház, a magyar iskola és a cserkészet több résztvevőivel. Az estet a közös karácsonyi éneklés tette varázslatossá, mint amikor felcsendült a Csendes éj, vagy a Karácsonynak éjszakáján.

December 24-én délután az idősek otthonában tartottuk meg a karácsonyi délutánunkat, ahol Péterffy Kund tartott áhítatot, majd ezt követte a betlehemes pásztorjáték és a közös éneklés az idősekkel együtt. December 25-én pedig a strarthfieldi templomban tartottuk meg a karácsonyi istentiszteleti alkalmat, ahol szép számban gyűlt össze a magyar közösség. Itt is eljátszottuk a betlehemes pásztorjátékot, illetve több karácsonyi vers is elhangzott. Ezt követte a karácsonyi szeretetvendégség, ahol a Jézus születését ünneplő református magyar közösség egy kellemes és Istentől megáldott délutánt tudott eltölteni.