Kalocsai nap Melbourne-ben

„Nem messze van ide Kalocsa...”

/ Bodor Réka /
bodor.reka képe
November 4-én a Bocskai Központ adott helyet a rendezvénynek, melyre közel 60 fő látogatott el.
A kiállításHímzőkA legkisebbek is jól érezték magukatKalocsai táncok

A kalocsai, csakúgy mint a korábbi gyimesi nap célja az volt, hogy a vendégek megismerkedjenek az ottani táncokkal, zenével, énekekkel, viseletekkel és hímzéssel. Akik ellátogattak a Bocskai Központba, megtekinthettek egy fotókiállítást a kalocsai népviseletekről, láthatták, hogy nem csak a sokak által ismert „cifra pamukos” ruházat jellemzi a vidéket, hanem attól sokkal gazdagabb! Ezen kívül Andrejné Csatlós Edit, helyi mézeskalács-készítő mester kalocsai hímzésgyűjteményét is megszemlélhették. Továbbá ki is próbálhatták a kalocsai motívumok hímzését.

A délután folyamán Iván Róberttől (az első „Fölszálott a páva” népi tehetségkutató verseny döntős táncosától), Berta Katától és a Bodor lányoktól tanultak a jelenlévők kalocsai lassú és friss csárdást, valamint marsot. A népdalok tanításánál Horváth Balázs, (melbourne-i KCSP-s) és tanítványa, Szabó Endre működött közre.

Akik napközben megéheztek, Szőke Kató néni (aki néptáncosok segítőkész nagymamája) által készített finom, kalocsai paprikás kácsival enyhítették éhségüket.(Ennek receptje az alábbi linken megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=nR-gHPOyhUEA nap sikeresen zárult, mindenki jókedvűen tért haza.