Kaliforniában járt a Zagyva Banda

Koncertek, táncházak, népzenei előadások az USA Nyugati-parti magyar közösségei számára

/ Nagy Vivien Zsuzsanna /
nagy.vivien.zsuzsanna képe
2020. január 10- 20. között Kaliforniában turnézott a magyarországi Zagyva Banda, a népzenét és néptáncot kedvelő nyugati parti közönség nagy örömére.
A bandaTáncA banda és közönségeZászlók közt

A Zagyva Banda a hazai fiatal muzsikusgeneráció meghatározó zenekara, mely 2002-ben alakult Turán. Tagjai elkötelezett művelői a magyar népzenének. Repertoárjukban a Kárpát-medence magyarságának és más nemzetiségeknek – köztük a románság, szlovákság és a cigányság – a népdalai és táncmuzsikái is szerepelnek. A hagyományos vonószenekari felállás – hegedű, brácsa, nagybőgő – mellett gyakran szólaltatnak meg más tradicionális hangszereket is, például cimbalmot, klarinétot, különböző pásztorfurulyákat, kobozt, ütőgardont, dudát, harmonikát és dobot. Kaliforniai fellépéseik során Boda Gellért (prímás), Boda Márton (nagybőgő), Kádár Ignác (ének, harmonika, gardon) és Szabó András (brácsa) játékát élvezhette a közönség.

2020. január 11-én a San Francisco-i Eszterlánc Néptáncegyüttes szervezésében láthattuk, hallhattuk a Zagyva Banda koncertjét a The Verhalen Family "Black Box" Theatre-ben, Portola Valley-ben. A koncertet tánctanítással egybekötött, igazán jó hangulatú gyermek és felnőtt táncház követte.

2020. január 12-én a Walnut Creek-i Magyar Iskola látta vendégül a zenekart, ahol a koncertet tánctanítással egybekötött gyermektáncház követte Kádár Ignác vezetésével, majd az idősebb generációk kérhették a zenekartól legkedvesebb nótáikat.

2020. január 18-án Los Angelesben, a San Fernando Völgyi Magyar Református Egyház és a Reményik Sándor Keresztyén Magyar Iskola első Folk napján léphetett fel a Zagyva Banda, a turné során a legnépesebb közönség előtt. A gyermek kézműves foglalkozást rendhagyó néprajzóra egészítette ki, ahol a zenekar hangszer bemutatót tartott, illetve egy-egy tájegység néprajzi jellegzetességeivel is megismertette a közönséget. A vacsorát nagy sikerű koncert követte, ahol az idén 55 éves Kárpátok Néptáncegyüttes is felléphetett a Zagyva Bandával, majd az estet táncház zárta.

2020. január 19-én az Arizónában található Phoenixbe látogatott el a zenekar a Első Phoenix-i Magyar Református Egyház meghívására, ahol a szokásos vasárnapi istentiszteletet és ebédet követően léptek fel. A koncertet tánctanítás és az idősebb generációk részvételével közös nótázás követte.

A nyugati parti körút 2020. január 20-án sikeresen lezárult, a programok során a Zagyva Bandának köszönhetően több száz helyi magyarnak volt lehetősége az élő magyar népzene és táncház adta élmények megélésére. Köszönet jár a befogadó szervezeteknek (Eszterlánc Néptáncegyüttes, Walnut Creek-i Magyar Iskola, a San Fernando Völgyi Magyar Református Egyház, a Reményik Sándor Keresztyén Magyar Iskola és Phoenix-i Magyar Református Egyház) a programok megszervezéséért, a Zagyva Bandának a csodálatos koncertekért, s a Nemzeti Kulturális Alapnak, hogy támogatta a programsorozat megvalósulását.

Fotó: Kovács Dénes Zoltán