A Kaláka Együttes Buenos Aires-ben

Dél-amerikai koncertkörúton a Kaláka

/ Teszáry Miklós /
miklos.teszary képe
A fennállásának 50. évfordulóját ünneplő, Kossuth-díjjal kitüntetett Kaláka Együttes dél-amerikai koncertkörútja során októberben Buenos Aires-be látogatott. A zenészek nem először jártak ezen a földrészen: 1998, 2007, és 2011 után Buenos Aires-be negyedik alkalommal tértek vissza. Az itteni magyarok már barátként, ismerősként köszöntötték a zenekar tagjait.
A Kaláka Együttes a Zrínyi Ifjúsági KörbenA szülinapi tortávalközös ünneplésWorkshop a Club Hungáriában

Sűrű napokat töltöttek itt a zenészek, akadt olyan nap, mikor napi két koncertet is adtak.

Megérkezésük utáni csütörtök este a Club Hungáriában közös workshopon vehettek részt az érdeklődők. Ezen a személyesebb, kötetlenebb alkalmon a zenekar tagjai bemutatták a hangszereket, a számokat személyes történetekkel, élményekkel színesítették. Az est lezárásaként valamennyi résztvevővel együtt előadták Tamkó Sirató Károly megzenésített versét, a Dél-Amerikában különös népszerűségnek örvendő Nandut. Kicsik, és nagyok hangszert ragadtak, még alkalmi tánckar is alakult az előadáshoz.

Pénteken a Museo Fernandez Blaco épületében tartottak nagy sikerű koncertet a vegyesen argentin, és magyar nézőkből álló közönségnek.

Szombaton ismét a gyermekeké volt a főszerep: A Kaláka ellátogatott a Zrínyi Ifjúsági Körbe, az itteni vasárnapi iskolába. A délelőtt folyamán a gyermekek kis csoportokban megismerkedhettek a hangszerekkel, amelyeket a zenekar tagjai kis csoportokra bontva mutattak be a gyerekeknek, fáradhatatlanul válaszolva a sok-sok érdeklődő kérdésre. A délelőtt folyamán az iskola falát közösen festették ki a diákok a Magyar népmesék rajzfilmsorozat jól ismert virágos motívumával, hogy ezentúl a szépen díszített fal emlékeztesse őket a Kalákára.

A délelőttöt a közös szülinapi tortázás után a zenekar koncertje zárta, nem maradhatott ki a repertoárból Kányádi Sándor Faragott versikéje, melyet az itteni gyerekek már hetek óta tanultak, hogy közösen énekelhessék a zenekarral.

A szombati nap folyamán a zenekar még egy koncertet adott Tigrében, a Museo de le Reconquista épületében.

Az 1956-os megemlékezésre vasárnap került sor a Club Hungáriában. Idén a helyi magyar közösség a Kaláka Együttessel ünnepelt, akik erre az eseményre ide illő témájú megzenésített versekkel készültek.