A Kákics együttes Bécsben az Europa Club szervezésében

/ Bogdán Tibor /
bogdan.tibor képe
"Ferenc Jóska fújatja trombitát..." címmel tartott előadást a székesfehérvári Kákics népzenei együttes 2017 április 25-én a bécsi Collegium Hungaricumban. A műsor népzenei, történeti visszatekintés volt az első világháborúra. Tárnok Ákos, az együttes vezetője elmondta, hogy előadásuk összeállításához szerteágazó kutatást végeztek, melyhez számos segítséget kaptak.
Kákics logóSmuk András nyitja meg az estetA Kákics népzenei együttes előadásaTeltház volt a Collegium Hungaricumban

A dalokban és a közben felolvasott korabeli levelekben, haditudósításokban, visszaemlékezésekben a katonaélet különböző pillanatai: a sorozás, az otthon hátrahagyottaktól való búcsúzás, a kaszárnyaélet, kiképzés, vagy éppen a panasz szó, a büntetések miatti ellenérzések hangzottak el. Előfordult a fegyverek dicsérete csakúgy, mint az egymás közti vetélkedés, a bajtársiasság, a háború helyszíneinek megéneklése, valamint a hazaszeretetnek, honvágynak a kifejezése. A véres csatáknak, a halál közelségének, a félelemnek is megszülettek saját népdalai, miként a szabadságnak, hazatérésnek, leszerelésnek is. Elhangoztak gyimesi, sőt moldvai csángó magyar dalok is.

Az előadás alatt nem csak vonós hangszereket, hanem a parasztság által használt egyéb hangszereket, mint például tekerőlantot, dudát, gyimesi ütőgardont, különböző furulyákat, dobot, kobzát, citerát és cimbalmot is megszólaltattak, ezzel is színesítve a nagyszerű előadást. 

A háttérben folyamatosan változó képeket az előadáshoz, az adott énekekhez, elmondott szövegekhez szinkronizálták, így pl. amikor az isonzói csatáról esett szó, akkor a fotók is azt tükrözték, ha  tengeri hadszíntérről énekeltek, akkor a tengerjáró magyar katonák életéről láthattunk képeket .

A koncert után Tárnok Ákos szívesen mesélt az együttes életéről. Elmondta, hogy Székesfehérváron alakultak meg 1997-ben, azóta is ott tartanak rendszeresen táncházakat és előadásokat. A hazai műsorok mellett ecuadori, perui, olaszországi, ausztriai, németországi, szlovákiai, norvégiai és svédországi vendégszerepléseket tudhatnak maguk mögött. Repertoárjuk ennek köszönhetően sokszínű, melyben a dunántúli és moldvai zenék mellett palóc, rábaközi, gyimesi, székelyföldi, csallóközi és dél-alföldi dallamok is helyet kapnak. Műsoraikban a már említett I. világháború keservét idéző dallamok mellett a dicső 48-as szabadságharc dalai, Kossuth nótái és az 56-os eseményekhez köthető dalok is felhangzanak. Táncegyütteseknek koreográfiákhoz is szoktak muzsikálni.  

A hallgatóság hosszan tartó vastapssal köszönte meg a műsort, aminek lezárásaképpen közösen elénekelték a ,,Kimegyek a doberdói harctérre" kezdetű dalt. A nézők köreiben megemlítették, hogy az előadás jól illeszkedik a Bécsi Magyar Történeti Intézet által szervezett programok közé, hisz az I. világháborúról több előadás is elhangzott az utóbbi időben az intézmény falai közt.

Akik időt szakítottak az előadásra. nagyon szép, megható élményekkel gazdagabban térhettek haza.

A rendezvényt  az EUROPA Club  szervezte a Délibáb Bécsi Magyar Kultúregyesület támogatásával.