József Attila felolvasómaraton Nürnbergben

József Attila felolvasómaraton Nürnbergben

/ Lakatos Andrea /
lakatos.andrea képe
Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Felolvasómaratont 2020. február 18-án, amely először 2009-ben indult el Székelyudvarhelyről László Judit művelődésszervező kezdeményezésére. 2014-től a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár szervezésében pedig nemzetközi méretűvé nőtte ki magát.
NosztalgiaklubMegzenésített versekFelolvasókMeglepetés könyvjelzők

A korábbi években Benedek Elek, Jókai Mór, Kányádi Sándor, Tamási Áron, Szabó Magda, Petőfi Sándor műveiből olvastak fel.  Ez alkalommal József Attila műveire terelődött a figyelem a költő születésének 115. évfordulója alkalmából. A világ tíz országából több mint 36000 felolvasó csatlakozott idén a határokon átívelő felolvasómaratonhoz. A maratonnak a rendje szabad, bárki és bárhol, a kitűzött nap bármely pontján, szabadon olvashat fel. Az eseményhez négy éve csatlakoztam, először résztvevőként, utána pedig szervezőként, amely nagyon a szívemhez nőtt. Így ez az idén sem maradhatott el a palettáról. Nagy örömmel töltött el, hogy ez alkalommal a Nürnbergi Magyar Nosztalgiaklub közösségével tudtunk csatlakozni ehhez a kezdeményezéshez.

A Nosztalgiaklub 2013 áprilisától működik Dietrich Éva és Dietrich Gusztáv vezetésével, amely elsősorban az irodalomra, művészetre nyitott idősebb generáció számára nyújt lehetőséget beszélgetésre, találkozásra, eszmecserére, de minden érdeklődőt szívesen fogad. Rendhagyó programjaiban szerepel közös múzeum, kiállítás–, koncertlátogatások és kisebb kirándulások is. A klub összejöveteleit minden hónap negyedik csütörtökén, délelőtt 10-13 óra között tartja a St. Martha templom gyülekezeti termében. Így erre való tekintettel később sikerült csatlakozni a maratonhoz, de Nürnbergben is felcsendültek József Attila művei. Családias hangulatban, gitár- és énekszóval, gyertyafénnyel idéztünk fel a költő műveiből olyan klasszikusokat, amelyek mindenki szívét megmelengették, vagy amelyek felelevenítettek egy régi emléket. Hiszen fontos ráirányítani a figyelmet magyar irodalmunk egy-egy kiemelkedő személyiségére, életművére, azokra az emberi értékekre, amelyeket képvisel és arra, hogy klasszikusokat olvasni mennyire fontos. A közös olvasás szeretetének a megtapasztalása pedig még fontosabb.

Szívből remélem, hogy a felolvasómaraton még sok évig lesz ennyire „végtelen” a lelkes olvasóktól, és Csíkszeredától Amerikáig, Kisbacontól Nürnbergig a magyar irodalom még rengeteg gyöngyszemét sikerül megszólaltatni. Hiszen magyar identitásunk, kultúránk, értékeink megmaradásáért mi magunk tehetünk a legtöbbet.

„Ahol a szabadság a rend,

mindig érzem a végtelent.” 

(József Attila: Töredékek, 1937)