Jeles napok, karácsonyi ünnepkör

Előadás, beszélgetés, játszóház Regensburgban

/ Pénzes Martin /
penzes.martin képe
2019. december 3-án Regensburgba látogatott Pál Gabriella néprajzos régész-muzeológus, hogy előadást tartson a karácsonyi ünnepkörről, népszokásokról, hagyományokról. Ezzel párhuzamosan a gyerekek játszóházon vehettek részt.
karácsonyi ünnepkör, Regensburg, hagyományok, népszokások, magyarkarácsonyi ünnepkör, Regensburg, hagyományok, népszokások, magyarkarácsonyi ünnepkör, Regensburg, hagyományok, népszokások, magyarkarácsonyi ünnepkör, Regensburg, hagyományok, népszokások, magyar

Már Regensburgba érkezésem előtt is működött itt egy csoport, a Regensburgi Irodalmi Kiskávézó. Helyi, irodalom iránt érdeklődő magyarok ülnek össze időközönként, hogy anyanyelvükön foglalkozhassanak költészettel, kultúrával, történelemmel. Szeptemberben felvettem velük a kapcsolatot, felajánlottam szolgálataimat, amit örömmel fogadtak. Az első foglalkozást októberben tartottam, címe „Mi az irodalom?” volt. Ehhez többek között Babits esszéit, néhány Tandori verset, és Kovács András Ferenc (KAF) költői alteregóit használtam fel.

Ebben a hónapban kicsit eltávolodtunk az irodalomtól. December lévén, a karácsonyi ünnepkörrel foglalkoztunk, jeles napokkal, néphagyományokkal. Az előadó Pál Gabriellát, a Tatabányai Múzeum igazgatóját, a Kiskávézó egyik szervezője, Iványi Gabriella hívta meg Regensburgba.

Szent Andrástól hamvazószerdáig áttekintettük az ünnepkör minden állomását, beszélgettünk az egyházi és a világi oldaláról is a dolgoknak. Szóba kerültek hát Szent Borbála, Szent Miklós, Szent Luca és az aprószentek mellett a Luca-naphoz köthető népszokások (Luca-búza, lucaszék), a kántálás és a regölés is.

Az átbeszélt hagyományok közül néhányat ki is próbálhattak a gyerekek. Lehetőségük volt Luca-búzát ültetni, hagymából jósolni a következő évi időjárásra, és készíthettek karácsonyi díszeket, ajándéktárgyakat is. Az előadás végén egy témához illő Ghymes nótát hallgattunk és énekeltünk, és tovább folytattuk a beszélgetést az előadóval, saját emlékeinkkel és gondolatainkkal kiegészítve azt.

A Regensburgi Irodalmi Kiskávézó következő alkalmát februárban tartja, ahol ismét az irodalom lesz középpontban.

(A képek a Regensburgi Irodalmi Kiskávézó Facebook oldaláról származnak.)