Mit jelentenek a "nyeszlett", "cseszle", vagy a "berbécs" szavak?

Avagy Erdély és Székelyföld bemutatása

/ Fábián Vilmos /
fabian.vilmos képe
Ez a magyar közösség mindig a lehető legnagyobb szeretettel fogad, hallgat meg és érdeklődik irántunk, így számomra is nagy élmény volt most nem néptánc előadást, de hozzám nagyon közelálló helyekről bemutatót tartani.
Melbourne, Árpád Otthon, Erdély, Székelyföld, Armchair travel, előadásMelbourne, Árpád Otthon, Erdély, Székelyföld, Armchair travel, előadásMelbourne, Árpád Otthon, Erdély, Székelyföld, Armchair travel, előadás

A melbourne-i Árpád Idősek Otthonában a többi ösztöndíjassal már párszor tartottunk előadást, mint például a Nemzeti Összetartozás Napján, vagy augusztus 20-án Magyarország születésnapján. Most az "Armchair travel" sorozat következő részeként Erdélyt és Székelyföldet mutattuk be a szépkorúaknak.

Az előadást Balázs-Szakmári Csilla ösztöndíjassal közösen állítottuk össze és mutattuk be. A bemutatót egy köszöntő pálinkával és egy székely viccel kezdtük, ami után beszéltünk jó pár erdélyi városról és településről, így Kolozsvárról, Vajdahunyadról és Torockóról is ahol „kétszer kell fel a nap”. A nagyobb városok mellett bemutattuk szülőfalumat, Székelyvarságot is, majd egy kvíz keretein belül kellett székely szavak jelentését kitalálnia az idős magyaroknak. Közben „vinettás” azaz padlizsánkrémes kenyeret kóstolhattak a résztvevők.

A program egy nagyon családias beszélgetéssel zárult, ahol a jelenlevő idősek megosztották emlékeiket és élményeiket Erdélyről és Székelyföldről.