Jaraguá do Sul: '56-os megemlékezés, állampolgári eskü

„Mi egy vérből valók vagyunk”

/ Somogyi Kinga /
somogyi.kinga képe
2019. október 14-én a Jaraguá do Sul-i Magyar Egyesület és a Jaraguá do Sul-i Tiszteletbeli Magyar Konzulátus szervezésében az 1956-os magyar forradalomra emlékeztünk a helyi művelődési központban. Az ünnepi eseményen – Jaraguá do Sul történetében először – magyar állampolgársági eskütételekre is sor került. A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel a São-Paulo-i főkonzulátus munkatársai is.

Az est a brazil himnusszal kezdődött, amelyet helyi magyar származású zenészekkel adtunk elő hegedűn, brácsán, csellón valamint zongorán. Ezután portugál nyelven tartott előadásomból a jelenlévők megismerhették az 1956-os magyar forradalom főbb eseményeit, jelentőségét, a szabadságharc nemzetközi hatását, visszhangját.

      

Az ünnepi előadást a helyi magyar néptánccsoport, a Dunántúl produkciója követte. Majd a Jaraguá do Sul-i Magyar Egyesület magyarul tanuló diákjaival előadtuk az Ismerős Arcok zenekar Nélküled című számát. A fellépést több heti próba előzte meg, amelynek során megtapasztaltuk a zene valódi közösségformáló erejét. Az újdonsült kórusban senkinek sem anyanyelve a magyar, mégis szép kiejtéssel, átéléssel, meghatottan énekelték a színpadon a külföldi magyarság egyik legismertebb, legnépszerűbb dalát. Ezután Liszt Ász-dúr Etűdjével folytatódott az ünnepi műsor előadásomban. A zongorán előadott komolyzenei produkció nagyon kedvező, lelkes fogadtatásban részesült, a közönség a magyar dallamok által még közelebb érezhette a messzi Magyarországot.

      

A rendezvényen ezután felszólalt Teleki Szilárd São-Paulo-i magyar főkonzul, majd Amauri Steinmacher Jaraguá do Sul-i tiszteletbeli konzul valamint Antídio Aleixo Lunelli Jaraguá do Sul-i polgármester. Antídio Aleixo Lunelli reményét fejezte ki annak kapcsán, hogy a közeljövőben Veszprém városával – amelynek környékéről a Jaraguá do Sul-i magyarok ősei származnak – szorosabb együttműködést alakítsanak ki, és akár testvérvárosi kapcsolatot is köthessen Jaraguá do Sul és Veszprém. A polgármester Teleki Szilárd főkonzul segítségét kérte a szándéknyilatkozat Veszprémbe juttatásához. Ezután Sidnei Marcelo Lopes a helyi Önkormányzat Alpolgármesteri kabinetjének vezetője Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült Áder János köztársasági elnöktől. Sidnei, bár nem magyar leszármazott, kiemelkedő munkát végez a Jaraguá do Sul-i magyar közösség történetének kutatásával és annak publikálásával segítve a helyi magyar közösség identitásának megőrzését. A kitüntetést Teleki Szilárd São-Paulo-i magyar főkonzul adta át.

Az ünnepi rendezvény második részében – Jaraguá do Sul-ban először – magyar állampolgársági eskütételekre került sor. Tíz magyar származású brazil állampolgár tette le a magyar állampolgárság megszerzéséhez szükséges esküt. Igazán megható pillanatok következtek, majd az új magyar állampolgárok nevében Alfredo da Silva Pinter, a Jaraguá do Sul-i Magyar Egyesület elnöke mondott köszönetet. A SCAR-ban megtartott ünnepség a Magyar Himnusz-szal zárult, amit szintén magyar zenészekkel adtunk elő. A jelenlévők énekétől csak úgy zengett az előadóterem. A rendezvényt közös vacsora követte, ahol magyar pálinkával koccintottunk az újdonsült magyar állampolgárok egészségére.