Isztambuli magyar iskola tavaszi kirándulása

/ Sert Zsuzsanna /
sert.zsuzsanna képe
2019. március 23-án került sor az isztambuli magyar iskola tavaszi kirándulására.
A kirándulókizmit koszorúzáskaratepeállatpark

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által támogatott kiránduláson 50 fő kelt útra a törökországi Kocaeli tartományba. Miért pont ez volt az úti cél? Az iskola pedagógusai elhatározták, hogy kirándulásaik alkalmával olyan helyeket látogatnak meg, aminek magyar vonatkozása is van.

Thököly Imre és Zrínyi Ilona életének utolsó szakasza Izmithez köthető, hiszen az üldöztetések elől az akkori Oszmán Birodalomban kaptak menedéket, itt haltak meg, ide is temették el őket. Később azután a 20. sz. elején mindkettőjük hamvait magyar földbe helyezték el. Az isztambuli magyar iskola diákjai ide helyezték el azt a kokárdát, melyet korábban saját kézlenyomataik alapján készítettek el, és ami a március 15-i megemlékezések során az Isztambuli Magyar Intézetben volt látható.

A kirándulás első állomása Izmit volt, ahol a tengerhez közel egy obeliszk áll pontosan azon a helyen, ahol eredetileg Thököly sírja állt. A mellette található emlékházban Thököly és Zrínyi Ilona korát idézik fel egykori dokumentumokkal, festménymásolatokkal, korhű zászlókkal, és az 1905-ös exhumálást dokumentáló fényképekkel. A ház előtti kertben még egy különlegesség magasodik. Egy Erdélyben készült székely kapu áll, amit az Isztambuli Kulturális és Baráti Társaság állíttatott eredetileg Isztambulban, de az ottani közösségi tér megszűnésével a kaput átköltöztették Izmitbe.

A kirándulás Karatepén folytatódott, ahol eredetileg Thököly és Zrínyi élt. Karatepe egy kis falu, melynek közepén, a domb lábánál számos forrás is fakad. Itt alakítottak kis egy emlékfalat, ahol egykor a ház állt.

A történelmi kirándulás délutáni programja már szabadabb volt. A gyerekekre is gondolva a busz Darıca felé vette az irányt, ahol Törökország egyik legszínvonalasabb állatparkja található festői környezetben.

Egy élménydús nap után fáradtan, új barátokkal megismerkedve tértek vissza Isztambulba, ahol már a következő kirándulást tervezve búcsúztak el egymástól.