II. Magyarok Brazíliában Konferencia és Dr. Áder János köztársasági elnök látogatása São Pauloban

/ Molnár Orsolya Anna /
molnar.orsolya.anna képe
Második alkalommal rendezték meg 2016. augusztus 11-én a Magyarok Brazíliában "Nyelv és megőrzött emlék" konferenciát a São Paulo-i USP-n (Universidade de São Paulo). A konferenciát ünnepélyesen nyitotta meg Dr. Áder János, a Magyar Köztársaság elnöke.
AláírásDr. Áder JánosGombocMegnyito

A Magyarok Brazíliában konferencia immár második alkalommal került megrendezésre, s mint tavaly, úgy most is a helyi magyar kolóniák kultúráját, érdekességeit, a megőrzött hagyományokat, hagyatékokat helyezte középpontba. 

Az esemény két nagyobb részből állt: az első, ünnepélyes megnyitó során került sor Dr. Áder János beszédére, melyben az elnök úr megköszönte az egyetem törekvéseit a magyar örökség megőrzésére, beszélt a Riói Olimpiai eseményekről, párhuzamot vont a tudományos élet és a sport között. 

São Paulo-ban él Latin-Amerika legnagyobb magyar közössége - Dr. Áder János elismeréssel beszélt, sikereikről és példamutató hagyományőrzésükről, annak ellenére, hogy a brazil társadalom hírhedt integráló erejéről. Kiemelte milyen fontos a kultúra átadása generációról generációra, illetve a nyelvismeret, amely összekapcsolja a világ magyarságát. 

Az USP-n tavaly óta ismét oktatják a magyar nyelvet és kultúrát. Eddig 300 diák vett részt a programban, idén újabb 100 tanuló iratkozott be a kurzusokra. Az elnök úr azzal biztatta az új diákokat, hogy a magyar nyelv elsajátítása hozzájárulhat a konstruktív gondolkodás fejlesztéséhez is. 

Ezt követően arról beszélt, hogy az elmúlt években több mint 2000 brazil diák tanult Magyarországon, köztük többen a Tudomány Határok Nélkül mozgalom keretében. Ezeket az apró, ám igen erős kapcsokat nagyon fontosnak tartotta a magyar és brazil együttműködések szempontjából.

Emellett elmondta, hogy meglepődve olvasta, milyen sok magyar tanár is dolgozik az USP-n, akik az évek folyamán mind hozzájárultak, hogy az egyetem igazán sikeres lehessen.

Ezek a tudósok augusztus 11-én megalapították a Magyar Professzorok Klubját, amely amellett, hogy összefogja a helyi magyarokat -Dr. Áder János elmondta, úgy látja -,  nagyon jó lehetőség a tudományterületek közötti együttműködések kialakítására is. A jövőben reméli, hogy közös pályázatok segítségével sikerül a magyar és külföldi magyar tudósok közötti kapcsolatok erősítése. 

Az elnök úr beszédét követte Dr. Dubéczi Zoltán (Secretário da Conferência dos Reitores Húngaros), Dr. Józsa János (a Budapesti Műszaki Egyetem rektora) és Dr. Marco Antonio Zago (az Universidade de São Paulo rektora) megnyitó beszéde, melyben mindegyikük örömét fejezte ki a két egyetem között újonnan kialakítandó együttműködési megállapodás kapcsán. 

Az ünnepélyes megnyitót az egyetemek közötti megállapodás aláírása zárta, melynek kapcsán Dr. Józsa János egy Gömböccel is megajándékozta az USP-t. 

A formális részeket követően a konferencia második fele már kissé kötetlenebbül zajlott.  A São Paulo-i egyetem nyelvész- és  fordító professzorai beszéltek a magyar nyelv érdekességeiről és a fordítási lehetőségekről, illetve problémákról, majd a Megőrzött Emlékek szekció következett: bemutatkozott az Emigráció Múzeum, a magyar Református templom és a Nova Friburgo-i magyar kolónia is. Ezt követően az egyik első brazíliai (magyar) fényképész, Thomaz Farkas munkásságát ismerhették meg a résztvevők. 

Az eseményt a Pántlika Néptáncegyüttes bemutatója zárta. 

A konferencia teljes anyaga megtekinthető az alábbi linken, mely a hivatalos weboldal.