Iglice tanévzáró családi nap Kerskoban

/ Karát Eszter /
karat.eszter képe
A prágai magyar szülők egylete minden évben tart rendhagyó tanévzáró programot, amelyet idén a festői Kerskoban rendeztek meg.
Iglice tanévzáró családi nap KerskobanFekete Krisztián és a citerás tanítványaiTáncház a Huzavonó ZenekarralTáncház a Huzavonó Zenekarral

Küű Rita, az Iglice szervező csapatának oszlopos tagja és a vasárnapi iskola oktatója vállalta, hogy az Iglice népes családját, azaz közel 120 embert vendégül lát otthonában. A többéves szervezői tapasztalatnak és családja segítőkészségének köszönhetően a program nagyon gördülékenyen zajlott.

Hrabal és a Hájenka

Kersko Prága mellett található üdülőövezeti település, amelyet az 1930-as években svéd mintára építettek fel a cseh fővárostól mindössze 40 kilométerre található erdőségben. A település leginkább arról híres, hogy itt élt és alkotott Bohumil Hrabal cseh író, akinek nyaralóját idén újították fel és nyitották meg a nagyközönség előtt. „Ha itt élsz a kerskói pagonyban, vagy dolgoznod kell, vagy a vendéglőben ülni” – vallotta Hrabal. A nevezett vendéglő pedig a Hájenka, ahol Jiří Menzel Hóvirágünnep című filmje játszódik, amely Hrabal elbeszélése alapján készült.

Gyermekzsivajtól hangos kert

A hatalmas, vörösfenyőkkel és tölgyfákkal övezett kert igazi mesebeli helyszínnek bizonyult. A családok délelőtt tíz órától érkeztek. Egy lelkes szülőkből álló csapat vállalta, hogy szabadtűzön elkészíti a közös ebédet, a paprikáskrumplit. A szülők a helyi sörgyárból hozatott sörrel olthatták szomjukat, a gyerekeknek pedig házi limonádéval készült a házigazda. A nagy létszám ellenére tényleg családias hangulat alakult ki.

A program tizenegy órától kezdődött a gyermekcsoportok műsorával. Bemutatkoztak Fekete Krisztián citerás tanítványai, akik az Iglice Szívei nevet választották maguknak. A 7-8 éves gyerekekből álló négyfős citerazenekar szeptembertől tanul a hangszeren, gyermekdalokat adtak elő. Tanáruk, Krisztián pedig brácsán kísérte a csapatot. Ezen kívül fellépett Nagy Anna is, aki immár második éve tanul citerán. Ezt követően az Iglice óvodai csoportja adott elő egy népi játékfűzést, majd a Picinkék Néptánccsoport pünkösdi összeállítását láthatta a közönség. A kötetlen hangulatú program „hivatalos” része egy közös táncházzal zárult, amelyben a prágai Huzavonó Zenekar működött közre.

A közös ebéd elfogyasztása után a kisebbeknek kincskeresést szerveztek a környező parkban, a nagyobbakat pedig ismeretterjesztő sétára vitték. Később a délután folyamán ismét megtáncoltattuk a gyerekeket és a szüleiket a Huzavonó Zenekarral. A tiniknek egy rendhagyó történelemóra keretében Dobos Bence történelemtanár tartott interaktív előadást a magyar pop-rock történetről.

A tanévzáró program egyben az Eszterhéj, azaz jómagam és Fekete Krisztián búcsúztatását is magában foglalta. Nagyon megható és bensőséges módon köszöntek el tőlünk a szülők és a gyerekek, amely nem könnyítette meg az utolsó heteket számunkra.