Idén elmarad a Nyugat-Kanadai Magyar Néptánc Fesztivál Saskatoonban

A rendezvényt a virtuális térben láthatják majd

/ Viakter Olga /
viakter.olga képe
Egyre több és több eseményt mondanak le a szervezők Kanadában, csak úgy mint a világ minden táján, mióta mindenki számára világossá vált, hogy nem egy egyszerű járvánnyal kell most megküzdenünk. Az effajta hírek csak úgy mint a résztvevők, a szervezők számára is nagyon szomorúak, főként, hogy sokszor több éves szervezés áll egy-egy rendezvény, ünnepség, produkció mögött.

Az említett nehézségekkel kellett megbirkóznia a Maros Magyar Néptáncegyüttesnek is, amely az idei fesztivál főszervezője volt, valamint a többi nyugat-kanadai néptánccsoportnak, amelyek hónapokon keresztül készült az októberi eseményre.

A Maros Magyar Néptáncegyüttes és a Nyugat-Kanadai Magyar Néptánc Fesztivál vezetősége a minap közös közleményt adott ki, melyben bejelentik, hogy idén nem tartják meg a fesztivált Saskatoonban. A rendezvény történetében először voltak kénytelenek a szervezők és vezetők ilyen szomorú döntést hozni.

Mindazok számára, akik még nem hallottak a Néptánc Fesztiválról, el kell, hogy mondjuk, hogy a legnagyobb magyar rendezvényről van szó Nyugat-Kanadában. A fesztivál egy vándorló rendezvény[1], mely négy napig tart és amely során több száz kanadai magyar néptáncos kap lehetőséget kitartó munkája bemutatására. A legtöbbjük számára ez az egyetlen alkalom, ahol Magyarországról érkező szakemberek tanácsaival, tanításaival ismerkedhetnek meg. Ez a rendezvény minden tekintetben fontos a kanadai magyar táncosok és a kanadai magyarok számára, hiszen nélküle nem lenne lehetőség a találkozásra, hagyományápolásra és a kultúra megőrzésére. Minden évben több mint ezer érdeklődőt vonz az esemény.

A Maros tánccsoport számára nem volt könnyű egy ilyen nagy volumenű rendezvényt megszervezni, mivel tagjai öt városból, három tartományból (Alberta, Saskatchewan, Manitoba) származnak, s több száz kilométereket áthidalva igyekeztek legyűrni a szervezés nehézségeit. Pályázatokat írtak vagy épp pályázatokban vettek részt, gyűléseztek, pénzt gyűjtöttek, szerveztek, terveztek, izgultak, készültek, táncoltak, reménykedtek, mindent-mindent megtettek, hogy egy sikeres eseményre kerüljön sor októberben. A szervezők számára a rendezvény résztvevőinek biztonsága és egészsége a legfontosabb, így felelősségteljes döntés hoztak, melyről az érintettek a napokban kaphattak értesítést. A vezető bizottság és a Maros által közösen kiadott közleményből kiderült, hogy az idei rendezvénytt online formában tartják majd meg, melyről bővebb információkat a jövőben fognak szolgáltatni.

Szerencsére a saskatooniak nem maradnak sokáig fesztivál nélkül, mivel a Maros Magyar Táncegyüttes 2022-ben újra a rendezvény házigazdája lesz.

Addig is jó egészséget kívánunk mindenkinek és köszönjük a kanadai tánccsoportoknak, a támogatóknak és a Maros táncegyüttesnek a kitartó munkát és a hagyományaink őrzéséért befektetett sok energiát.  

 


[1] Minden évben más tánccsoport a rendező.  A 2019-es fesztiválról itt olvashatnak: https://www.korosiprogram.hu/hirek/nyugat-kanadai-magyar-neptanc-fesztival