Húsvéti nosztalgia Észak-Karolinában

Az Karolinai Magyar Csoport 16. Húsvéti tábora

/ Hajdu Bence Zsolt /
hajdu.bence.zsolt képe
Az elmúlt ünnepi hétvégén egy csodálatos magyar rendezvényen vehettem részt, ugyanis immár 16. alkalommal került megrendezésre a Karolinai Magyar Csoport legnagyobb rendezvénye, a Húsvéti Tábor. A rendezvény kicsik és nagyok igényeit ugyanúgy kielégítette, volt tánc, zene, meseelőadás, karaoke, kézműves foglalkozások, és egy igazán rendkívüli meglepetés bábelőadás.
LocsolásGyerektáncházMeseelőadásA szervezők

A tábornak a csodálatos YMCA Blue Ridge Assembly erdei komplexuma adott otthont, ami tökéletes helyet biztosított annak a közel 200 résztvevőnek, akik a táborba érkeztek. Nemcsak a hegyvidékes Karolinából gyűlt össze ennyi ember, hanem összesen 11 államból érkeztek résztvevők. A rendezvényen volt szerencsém több vezetőségi taggal is beszélni, akik örömmel meséltek a táborról:

Idén rendeztük meg a 16. Alkalommal. A Covid  évei alatt 3 húsvéti táborunk is kimaradt, 2023-ban nyílt meg újra a lehetőség, hogy a YMCA-ben rendezzük. A Covid ideje alatt megcsappant a résztvevők száma, de idén sikerült visszatérni a Covid előtti létszámhoz. Volt táborunk korábban, ahol 250-en is voltak.

 

                   

A szervezet tagjaival folytatott beszélgetések során, elárulták, hogy ez a tábor nemcsak a hagyományőrzésre és a hagyományok továbbadásáról szól:

"A karolinákban élő magyarok egyik legnagyobb kihívása, hogy nagyon szétszórva élünk az államokon belül, és sok embernek nagyobb távolságokat kell utaznia, hogy részt vegyen a programjainkban. Ezért is gondoltuk, hogy szervezzünk egy több napos tábort, hogy “megérje” a résztvevőknek akár többet is utaznia, es a tábor végére úgy összekovácsolódik a társaság, hogy igazi közösséget alkotnak, sok új barátság is születik és/vagy a regi barátok gyűlnek újra össze itt nosztalgiázni."

A programok a táborban minden évben nagyon színesek. A mostani táborban is volt néptánc tanítás kicsiknek és nagyoknak is, táncos és zenei előadások, különböző kézműves foglalkozások, mint például tojásfújás és festés, nemezelés vagy éppen fonás, volt meseelőadás, és a felnőtteknek igazi nosztalgiát nyújtott az eredeti bábukkal előadott Mazsola és Tádé előadás. Húsvét révén a rendezvény csúcspontját a hagyományos locsolás jelentette.

A rendezvényről a finom magyar ételek sem hiányozhattak, az étlapon helyet kapott többek között a túrós csusza, a töltött káposzta és a krémes is, a rendezvény pedig a húsvét vasárnapi ünnepi reggelivel és istentisztelettel zárult.