Húsvéti locsolás Helsinkiben

/ dr. Berta Eszter /
dr.berta.eszter képe
A távolságok ellenére idén is megrendezésre került a Finnországi Magyarok Egyesülete által a húsvéti locsolás, hogy a finnországi magyar közösség közösen tudja megünnepelni a húsvéti hagyományokat.
A locsolás vederből, tiszta vízzel történtAz ünnepi fogások sem maradhattak el

Mivel a magyar családok Helsinkiben és környékén több tucat kilométer távolságra laknak egymástól, a szervezők idén is a közösségi megoldást választották, hogy minél többen részt vehessenek a locsolás örömében.

Azok a gyerekek és felnőttek, akik esetleg csak hallomásból ismerik a húsvéti locsolás hagyományát, most közelről is megtapasztalhatták, megélhették azt. A bérelt közösségi terem ideális helyszín volt a gyülekezéshez: itt találkoztak a locsolandó lányok és hölgyek, valamint a locsoló legények és férfiak.

A locsolók izgalommal és mosollyal az arcukon készültek a feladatra, miközben a lányok és hölgyek izgatottan várták, hogy festett piros és csokoládé tojásokkal ajándékozzák meg őket.

Az asztalokon elénk tárultak az autentikus magyar ízek, melyek szinte azonnal nosztalgiát ébresztettek. Többek között töltött tojások sorakoztak, de sonka és kalács is várta a locsolókat és locsolandókat. A helyben sült hurka kolbász sem maradhatott el, így teljes lett az ünnepi menü, mely magával ragadta az érzékeket és táplálta a lelkeket.

Fontos volt a szervezők számára, hogy a távolabb élő magyarokat is bevonják az ünnepségbe, így mindenkit arra buzdítottak, hogy ne feledkezzenek meg a húsvéti hagyományokról, legyenek bárhol is az országban. Így azt hiszem bátran kijelenthetjük, hogy Finnországban idén sem hervadnak el a magyar lányok!