Húsvéti készülődés – ZeneVarázslat

Gyerekprogram Gubinecz Ákos népdalénekessel

/ Bodorné Péter Judit /
bodorne.peter.judit képe
A Gyerekcsoport hívó szavára, mint mindig, sokan eljöttek húsvétváró programunkra. A magyar családok szeretnek együtt lenni, szeretik gyermekeiket magyar közösségben látni, tisztelik, fontos számukra a népi hagyományok megélése, amit vendégünk, Gubinecz Ákos népdalénekes, KCSP ösztöndíjas (München) személyes varázsával, új népdalokkal biztosított ezen a napon.
HangszerbemutatóAz elmaradhatatlan tojásberzselésHúsvétváró, gyerekjógával fűszerezveA tojáskeresés is igen népszerűnek bizonyult.

Miután az első hímes tojásokat megfestettük, az első szépséges színes tavaszi képek elkészültek, az első sütik elfogytak, következett vendégünk műsora.

A magyar ovisok már ismerősként fogadták Ákost, hiszen előző pénteken náluk is járt már.. Ákos nem csak gyönyörű hangjával, felkészültségével, hanem teljes személyiségével elvarázsolta a kicsiket. Az interaktív műsor lekötötte őket, szívesen vettek részt maguk is a programban, ahol természetesen volt zenehallgatás (Várnagy Andrea zongoraművész felvételeiből), volt egy hangszerbemutató (citera), és énektanulás is, sőt, a végén egy kis körtánccal lepte meg Ákos a gyermekeket.

Ha már mozgás, ezután rövid gyermekjóga percek következtek.

Még a benti programok alatt magyar gyerekkönyvek, CD-k, DVD-k és játékok börzéje várta az érdeklődőket, aminek most is nagy sikere volt.

Maradt egy kis idő a kézműves sarokban tevékenykedőknek, aztán következett a második fő esemény, a tojáskeresés az udvarban. Ebben is minden gyermek szívesen vett részt, jutott mindenkinek a színesebbnél-színesebb tojásokból.

A levegőn való együttlét is jól esett mindenkinek, el is fáradtak a kicsik, így ezután már mindenki szedelőzködött, a legtöbben indultak már haza, de természetesen most is volt segítség a végén, az elpakolásnál.

Azt mindenki tudja, hogy Horváth Bea állandó gondoskodása, figyelme, szervezése nélkül nem jöhetnének létre a Gyerekcsoport gyermekközösségének szánt események. Ő vállalja fel, megalakulásától fogva, hogy összefogja, teljesíti ezzel sokak igényét, szíve vágyát a gyerekprogramok megvalósításával.

Mi is ez a Gyerekcsoport, kik járnak ide s miért jó itt lenni?

A Nürnbergi Magyar Gyerekcsoport már több, mint 10 éve tevékenykedik, bizony megalakulásától kezdve Horváth Bea nevéhez fűződik.

2013-ban Bea és egy másik anyuka, kisgyermekes anyukaként nagyon fontosnak érezték, hogy gyermekeik hasonló korú kicsikkel találkozhassanak, beszélgethessenek anyanyelvükön, közösséget alkossanak. Ettől kezdve havonta egyszer találkoztak, és ezeken a rendszeres találkozókon nagyon hamar mintegy 10-25 gyermek gyűlt össze, változó létszámmal.

Ebben az évben, az első Mikulás ünnepség első Mikulása a Nürnbergi Magyar Kultúregyesület akkori elnöke, Rozmár Lajos volt, míg Bea krampuszként vett részt mellette, ő énekeltette meg a kicsiket. A fiatal anyuka gondoskodott már ekkor, majd a Gyerekcsoport következő alkalmain is a kreatív foglalkozásokról (gyakran önköltségen) is. Az évek folyamán a családok jöttek-mentek, ami természetes, hiszen a kisgyermekből észrevétlenül nagyon gyorsan megnőnek, azaz kinőttek a Gyerekcsoport korosztályából. A szülők közül Bea maradt meg a kezdetektől, ő az, aki a 2013-tól vezeti, koordinálja a közösség rendezvényeit, mindenkori segítőivel együtt.

Jelenleg a Gyerekcsoport kb 2 havonta hirdeti meg rendezvényeit (mint pl: Bábszínház, mikulás ünnepség, farsang, húsvétváró-anyák napja), amit a családok már nagyon várnak, a népszerűsége töretlen. Mintegy 50-60 gyermek és szüleik vesznek részt ezeken az alkalmakon, olykor 50-100 km-es távolságot megtéve Nürnbergig. A gyerekprogramok lebonyolításában az éppen jelen lévő KCSP-sek szinte mindig kivették a részüket, így én is.

Fontos megemlíteni, hogy ezek a rendezvények mindig sok önkéntes munkájával tudnak megvalósulni, pl. a közös büfé, szeretetvendégség nem jönne létre a családok közreműködése nélkül. A háttérmunkások, a plakát elkészítői, a rendezvény népszerűsítői, a kreatív foglalkozások, és az egyes programrészek előkészítői, lebonyolítói, a terem berendezői, „lebontói”, és akikre mindenben lehet számítani alkalomtól függően, felsorolni sem könnyű, nélkülük nem működne „szinte magától” a Gyerekcsoport sem.

Horváth Bea a kezdetektől irányítja, szervezi, előkészíti, megvalósítja, színesíti, több, mint 10 éve a közösség programjait, miközben saját gyermekei már régen kinőttek az érintett korosztályból, annyira, hogy már alkalmanként ők is jönnek segíteni.

Sokéves tevékenységéért 2023-ban Bea megkapta az „Nürnbergi Magyar Kultúregyesület Barátja” díjat, mely átvételét őszinte, hálás taps kísérte a kollégák, családok részéről is.