Hungarian Echo – Magyar Viszhang – Torontó szívében

Trianoni megemlékezés kicsit másképp

/ Rideg Timea Bettina /
rideg.timea.bettina képe
Torontó szívében, a Young-Dundas tér a magyar himnusztól visszhangzott 2024. június 1-én. Idén Torontó belvárosa adott helyet a magyar kultúrát hirdető HungaroFest-nek, melynek egyik fénypontját a három legnagyobb dél-ontarioi néptáncegyüttes közös műsora jelentette. A műsor a „Hungarian Echo – Magyar visszhang” nevet kapta.
HajfonásKodály Együttes, Junior Csoport - Kalocsai táncok Kodály Együttes, Senior Csoport - Kalotaszegi táncok Kossuth Táncegyüttes - Szászcsávási koreográfia

A különleges műsort a kitchener-i Kossuth Táncegyüttes jelenlegi férfi oktatója Sikentáncz Szilveszter szerkesztette és rendezte, míg Rideg Tímea Bettina és Balog Dávid Attila, a hamiltoni és torontói együttesek oktatói, koreográfiai asszisztensként járultak hozzá a különleges eseményhez. A műsor célja egyben a Trianoni békediktátumról szóló megemlékezést valamint a nemzeti összetartozást is szolgálta. Szilveszter célja a műsor megszerkesztésekor az volt, hogy a történelmi Magyarország minden elcsatolt területéről jelenjenek meg táncok, a HungaroFest színpadán, szimbolizálva ezzel nemzetünk kultúrájának  sokszínűségét és képviselve az elcsatolt területeken élő magyarokat.

A műsorban mindhárom együttes bemutathatta az idei vagy előző évben megtanult táncainak és koreográfiáinak javarészét. A Kossuth Táncegyüttes senior csoportja Bácskai ugróssal, Rábaközi páros táncokkal és Györgyfalvi  legényessel mutatkozott be, míg a Rozmaring Táncegyüttes ifjúsági csoportja a Szentiványi és Mezőségi páros táncokból, valamint  Magyarbődi karikázóból táplálkozó koreográfiáit mutatta be.

A Kodály Együttes senior csoportjától Kalotaszegi és Gömöri páros és férfi táncokat láthatott a közönség, illetve szintén a Kodály Együtteshez tartozó junior csoport is részt vett a rendhagyó műsor létrehozásában szatmári és kalocsai koreográfiájuk előadásával. Az együttesek táncoktatói Sikentáncz Szilveszter és Czender Csilla, a kitcheneri táncegyüttestől, valamint Balogh Dávid Attila és Rideg Tímea Bettina, a hamiltoni és torontói táncegyüttesek oktatói is megmutatkoztak, méghozzá a Kárpátalját idéző Viski táncok előadásával. A szerkesztett műsor dalbetéteiben Guncz Nóra, a Magyar Diaszpóra Missziós Központ ösztöndíjasa hangjában gyönyörködhettek a nézők. A Magyar visszhang nem jöhetett volna létre a kísérő zenekar, a Gyanta Banda nélkül, akiknek ezúton is köszönet a munkájukért.

  

Rendhagyó esemény volt ez a táncosok oldaláról nézve is, hiszen a legtöbbjüknek nem volt még lehetősége ilyen nagyszabású műsorban részt venni. Az újszerű tapasztalatokat gazdagították a műsor azon részei, ahol a három táncegyüttes csoportjai egyszerre voltak jelen a színpadon, közös táncfolyamatokból álló produkciót létrehozva. Ezeket a bizonyos „közös” részeket az együttesek külön tanulták meg és gyakorolták be, mindezt úgy, hogy egymással a műsor napjáig nem tudtak találkozni és együtt gyakorolni. Egy ilyen közös részt jelentett a műsor utolsó produkciója is, melynek végén az összes táncos kifordult a közönség felé és együtt közösen kezdték el énekelni a magyar himnuszt. Megható pillanatnak lehetett szem- és fültanúja a műsor minden résztvevője és   nézők is, hiszen a közönség magyar ajkú része is becsatlakozott az éneklésbe, így a Young-Dundas tér épületei a magyarok himnuszát visszhangozta.