Hungarian Echo

/ Sikentánc Szilveszter /
sikentanc.szilveszter képe
A HungaroFest elnevezésű nagyszabású program az idei évben először Toronto szívében, a Yonge-Dundas Square-en valósulhatott meg. Az egésznapos rendezvény kiemelkedő programeleme volt a Hungarian Echo című, több mint másfél órás néptánc előadás.
HungaroFestHungaroFestHungaroFest

E kiemelkedő műsor megvalósításának gondolata az év elején fogalmazódott meg bennem, Balla Sándor (Kanadai Magyar Kereskedelmi Tanács elnöke) és Igaz Máté Árpád (Magyarország Torontói Főkonzulátusa ügyvivő konzul) urakkal való beszélgetés során.

Ez alkalommal került előtérbe számomra a HungaroFest, melynek tervezett időpontja majdnem egy napra esett a Nemzeti Összetartozás Napjával. Így kézenfekvő volt, hogy egy olyan műsortervvel álljak elő, aminek keretein belül az egész Kárpát-medence néptánc kultúrája színpadra kerülhet.

Ötletem fontos momentuma volt az is, hogy mindezt a Torontóhoz közel működő közösségek közösen állítsák színpadra. Így a torontói Kodály, a hamiltoni Rozmaring és a kitcheneri Kossuth Néptáncegyüttesek kaptak felkérést az előadásban való részvételre.

Magamra vállaltam a csoportok összeszervezését, az előadás szerkesztését, és rendezését. Több alkalommal felkerestem az együtteseket és egy egységes nyitányt és záróképet koreografáltam az előadáshoz. Mindemellett a csoportok repertoárjából egy olyan műsort szerkesztettem, amellyel egy Kárpát-medencei táncos-zenés-énekes „körutazás” lehetőségét biztosítottuk a szép számú közönségnek.

Külön figyelmet szenteltem a trianoni békediktátum által elcsatolt területek táncainak megjelenítésére. Az előadásban két alkalommal magyar-angol narráció is segítette a jelenlévőket a jeles ünnepnappal kapcsolatos információk megismerésében. A tánccsoportok kitűnően helyt álltak, tudásuk legjavát nyújtva.

Az impozáns és elsöprő sikerű műsornak a zenei kíséretét a Gyanta Banda szolgáltatta, akik fantasztikus teljesítményt nyújtottak. Az előadás szerkesztett részeként, záró momentumként együtt énekeltük el a magyar Himnuszt.

A műsorban több KCSP ösztöndíjas is részt vett, Czender Csilla, Rideg Tímea, Balogh Dávid a tánc, míg Guncz Nóra az ének és narráció elmondása terén segítette a megvalósítást. Az előadást táncház is követte, ahol még Toronto polgármestere, Olívia Chow is csatlakozott hozzánk.

A nap folyamán több tízezer ember fordult meg a téren, akik általunk egy kis ízelítőt kaphattak hazánk gazdag folklór kincseiből.

Rövid videós összefoglaló: https://fb.watch/svxg68MqMD/

HungaroFest FB oldal: https://www.facebook.com/profile.php?id=61556137964358

HungaroFest FB esemény: https://www.facebook.com/events/288973967578263

HungaroFest honlap: https://www.hungarofest.ca