Hímzés workshop Vancouverben

/ Barna Laura /
barna.laura2023 képe
Jó hangulatú és hasznos kézműves foglalkozással köszöntöttük a tavaszt 2024. március 17-én. A workshop alkalmával a hímzés és a keresztszemes hímzés technikáját sajátítottuk el.
Hímzett kalocsai táskaKalocsai hímzésKözös hímzésHímzésöltések gyakorlása

A hímzés nemcsak remek időtöltés, de különleges, egyedi használati tárgyakat készíthetünk vele. Kedvcsinálóként először én is azokat a termékeket, díszeket mutattam meg a résztvevőknek, amiket magam hímeztem, hogy lássák mennyire szép tud lenni ez az alkotási forma és megéri a sok munkát. Hiszen a hímzésről köztudott, hogy nem a leggyorsabb eredményű hobbi. Rengeteg türelmet és kitartást igényel, mert egy kisebb minta is beletelhet akár három-négy órába, azonban ezáltal az elkészült termékek eszmei és anyagi értéke is sokkal nagyobb.

A workshop egy amolyan igényfelmérés is volt, hiszen eleinte nem tudtam, hogy mennyien fognak érdeklődni iránta. Azonban sok visszajelezés érkezett, mely azt mutatta, hogy a közösség tagjai jó ötletnek tartják az ehhez hasonló kézműves szakköröket és többen érdeklődtek más, mint például varrás, vagy csipke készítés témájú foglalkozások iránt is. Végül 14 lelkes “hímzőasszonnyal” vágtunk neki a március 17-i kalandnak.

A foglalkozás fő eleme, a tanulási folyamat három részből állt, először elmondtam milyen kellékek kellenek a hímzés és a keresztszemes hímzés elkészítéséhez. Valamint megosztottam tapasztalataimat, ötleteimet is, amiket én is a pár éves alkotás során tanultam meg. Szó esett az anyagokról és a hozzá illő fonál vastagságának meghatározásáról, a hímzéshez és keresztszemes hímzéshez használatos tűkről, hímzőkeretekről, illetve a minta felrajzolásának különböző módjairól. Az általános információk mellett a leghíresebb magyar motívumok jellegzetességeit is röviden bemutattam, hiszen a workshop alkalmával főleg hagyományos mintákat készítettünk.

Ezután egy kis gyakorlati oktatás következett a hímzés öltések elsajátítására, hiszen akármilyen egyszerűnek is tűnik a tűzőöltés, száröltés, vagy lapos öltés, bizony nem árt gyakorolni, hogy megtanuljuk szépen kivitelezni őket. A résztvevők vászon anyagra felrajzolt sablont kaptak, melyre egyesével hímeztük fel a különböző öltéseket. Voltak köztünk gyakorlottabbak is, akik már a mintákból kitalálták, milyen öltéseket fogunk hímezni, azonban még nekik is akadt újdonság, hiszen a sokszor használt általános öltések mellett, a modern hímzés, mint például a halszálka, százszorszép és rózsa öltés, valamint a francia csomó rejtelmeit is bemutattam.

Végül a tanulás harmadik lépése, az alkotói projekt során keresztszemes mintában lehetőség volt Matyó könyvjelzőt, magyaros pávát, Beregi keresztszemes és modern mintát is alkotni. Illetve hímzés technikában, mely népszerűbbnek bizonyult, a résztvevők Kalocsai, Matyó és egyéb modern tavaszi minták közül választhattak. Ez utóbbiakat vászontáskára kezdtük el hímezni, hogy ne csak dísz, hanem használati tárgyat is alkothassunk. A hímzés időigényessége miatt a foglalkozás alkalmával csak apró részek készültek el és a projekt befejezése házi feladat maradt.

A workshop a tanítás és a közös kreatív munkával töltött idő mellett főleg a hímzés megszerettetéséről szólt. Inkább az alapok lefektetése volt a cél, hogy aki kedvet kapott hozzá, önállóan is tudja folytatni. Elmondható, hogy ez sikeresen alakult, hiszen pár nappal, héttel később kaptam is pár képet az elkészült, vagy folyamatban lévő munkákról.