Hétvégi Magyar Iskolák II. Országos Oktatási Konferenciája Londonban

/ Boldizsár Zsófia Ágnes /
boldizsar.zsofia.agnes képe
Az elmúlt hétvégén Londonban került sor a Hétvégi Magyar Iskolák II. Országos Oktatási Konferenciájára. A rendezvényt a Magyarok Angliai Országos Szövetsége (MAOSZ) szervezte a nagykövetséggel és a Londoni Magyar Kulturális Központtal együttműködve. Az interaktív konferencia során találkozhattak egymással az Egyesült Királyságban működő magyar iskolák vezetői, tanárai, önkéntesei.
CsoportképKerekasztal beszélgetésKözös éneklés, zenélésBeszédkészség-fejlesztő játékok a gyakorlatban

A kétnapos találkozót a MAOSZ vezetője, Norton Éva nyitotta meg a londoni magyar nagykövetségen ünnepélyes keretek között. Nagy élmény volt számomra, hogy mint ösztöndíjas, személyesen találkozhattam az Egyesült Királyság területén létrejött magyar iskolák, tanodák különböző szereplőivel. Számos hasznos előadást hallgattunk többek között az iskolák arculatának jelentőségéről, elhivatottságról, a ReConnect Hungary programról, az önkéntes iskolák motivációiról, a Brexit és a magyar iskolák kapcsolatáról, az identitástudat fejlesztéséről.

Remek alkalom volt ez a bemutatkozásra, a tapasztalatok megosztására, hiszen – bár földrajzilag távol vannak egymástól a közösségek – céljaink, motivációnk közösek. Egymás megismerésével, támogatásával és közös projektek, ötletek megszületésével fejlődésünk ütemét felgyorsíthatjuk.

Szállásunkat és közös vacsoránk helyszínét a Szent István Ház biztosította. A hangulat ekkorra igazán családias lett, amit fokozott a szövetség vezetőségének köszönhető ízletes és különleges vacsora. Ezután a késő estig tartó kötetlen beszélgetések mellett néptáncoltunk, énekeltünk együtt – a hangulat a tetőfokára hágott!

Vasárnap a Magyar Kulturális Központban folytatódott a program. Az előadásokon szó volt néptánc tanításról, a cserkészet és a hétvégi iskolák kapcsolatáról, az iskolai rendezvények tervezésének csínjáról-bínjáról, beszédkészség-fejlesztő játékokról, valamint a tanulóközpontú nyelvoktatási módszerekről.

Úgy érzem, mindannyian új ismeretségekkel, ismeretekkel, szövetségekkel, élményekkel gazdagabban térhettünk vissza városainkba. 

Köszönjük a meghívást és a gondos szervezést!