Egy héttel később, nyolc órával előbb

Cserkész Anyák napi teadélután Melbourne-ben

/ Várdai Levente /
vardai.levente képe
Magyarországon május első vasárnapján ünnepeljük az édesanyákat. Az Anyák napját máshol is megtartják, de a világ különböző pontjain más-más időpontban. Ausztráliában a hónap második vasárnapjára esik ez a jeles nap. Így a Melbourne-i cserkészek 2024. május 12-én lepték meg az anyukákat és nagymamákat. Ez a cikk ebbe a gazdag programba és a felkészülésbe enged betekintést.
cserkész, Melbourne, külföldi magyar cserkész, Ausztrália, cserkész anyák napjacserkész, anyák napja, magyar cserkészet, ausztráliai cserkészek, Melbournecserkész teadélután, anyák napja Melbourne-ben, magyar cserkészet, KCSP, Ausztráliai magyarságKCSP, cserkész Anyák napja, ausztráliai magyarság, állami ösztöndíj, cserkész

Előkészületek

"Gyerekek énekeljük akkor közösen: Orgona ága, barackfa virága..."  hangzott már el hetekkel ezelőtt a Melbourne-i cserkészek összejövetelén a mondat, nem is egyszer. Érthető, hiszen az elmúlt időszakban a gyerekek letették pihenni a túrabotokat és az édesanyák, illetve a nagymamák köszöntésére készültek gőzerővel. Május 12-re, a hónap második vasárnapjára tűzték ki az Anyák Napi Teadélutánt, melynek a Magyar Központ épülete adott otthont. A külföldi magyar cserkészek fontos célkitűzése, hogy magyar nyelvi környezetet teremtsenek a fiatalok számára, ezért a cserkészgyűléseken mindig magyarul beszélgetnek. Ebből következik az is, hogy az ünnepség programjára is magyar nyelvű énekekkel és szavalatokkal készültek a fiatal cserkészek. Sokat gyakorolták a már említett klasszikus anyák napi éneket, de emellett – mivel a népdalkincs továbbadására törekednek – az "Anyám, édesanyám, elfeslett a csizmám" népdalt is megtanulták a vezetőktől a cserkészek. 

Szellemi, szóbeli ajándék mellett kézzelfogható ajándékokat is készítettek a cserkészek. Volt aki rajzzal készült, más díszes neszeszer táskát alkotott, végül az idősebb fiúk fa ruhafogast gravíroztak meglepetés gyanánt. 

Teadélután az édesanyáknak

Eljött a várva-várt Anyák napja. Bár délután 14:30-ra várták a vendégeket, ám a cserkészek már néhány órával előtte összegyűltek. Sok feladat várt ugyanis megoldásra, szükség volt a szorgos kezekre. A gyűlés a szokásos módon a magyar és ausztrál zászló felvonásával, a Himnusz eléneklésével és imával vette kezdetét. Ezt követően a napirendet ismertették a cserkészvezetők, hangsúlyozták: mindenki segítségére szükség van ahhoz, hogy méltóképpen előkészítsék a terepet a vendégek fogadására. Kezdésként berendezték a Korona vendéglőnek nevezett termet, majd kidíszítették virágokkal és elhelyezték a Boldog Anyák napját Kívánunk! feliratot. Meg kellett teríteni az asztalokat, felforralni a vizet a teához, felverni a tejszínhabot és kiporciózni a lekvárt a süteményekhez.

A gyerekek igen lelkesen végezték a feladatokat, így volt idő a főpróbára is. Emiatt nyugodtan és bátran szerepeltek a fiatal cserkészek, édesanyjuk és nagymamáik szemébe örömkönnyeket csaltak. A jól sikerült teadélután alkalmat adott a szülőknek és családoknak a találkozásra. Sokan ki is használták a lehetőséget a műsor után és beszélgetésbe elegyedtek egymással.