Helsinkiben is szól a citera

/ dr. Berta Eszter /
dr.berta.eszter képe
Egy különleges esemény kezdődött a Finnországi Magyarok Egyesületének jóvoltából 2023. október hónapban, ahol a citerajáték iránt érdeklődők hetente egyszer összegyűlhetnek egyedi, és inspiráló órákra.

Az eseményen Szász-Urbán Boglárka, és párja oktatják az érdeklődőket, akik elkötelezett módon osztják meg tudásukat, és szenvedélyüket a citerajáték iránt. Eddig két helyszínen valósultak meg az órák, mely helyszínek biztosításáért hálásak vagyunk Vesalában a Fiatalokat a Tengerre Egyesületnek (Nuoret Merellä ry), Maunulában pedig a Magyar Néptánc Egyesületnek (Unkarilainen kansantanssi ry).

Az órák során könnyebb dalokkal indultunk, lehetővé téve a résztvevők számára, hogy fokozatosan megismerjék a citerajáték alapjait. Az egyszerűbb számok gyakorlásával a résztvevők kényelmesen kialakíthatták a technikai alapokat, és magabiztosabban játszottak. Év végén az ünnepek közeledtével az órák tartalma karácsonyi dalokra váltott. Jelenleg a 2024. február 3-i farsangi bálra készülünk farsangi dalok gyakorlásával. A közelgő bemutatkozó fellépés okán, mint minden rendes citera zenekarnak, így nekünk is választanunk kellett egy nevet. A választásunk a „Lakka-mák” névre esett, amelyet a Finnországban népszerű, és őshonos mocsári hamvas szeder (lakka) inspirált. 

A Finnországi Magyarok Egyesülete citerát biztosít a tanulni vágyóknak, tovább erősítve az egyesület elkötelezettségét a magyar kultúra, és hagyományok ápolása iránt. Az órákra látogatók elmondása szerint a hangulat mindig barátságos, és támogató. Szász-Urbán Boglárka, és párja elkötelezett tanárok, akik nem csak a technikai aspektusokat, hanem a citerajátékba való mélyebb beleélést is ösztönzik. Az oktatásnak köszönhetően a résztvevők nem csupán egy hangszer használatát sajátítják el, hanem egy közösség részévé váltak. A könnyebb daloktól a karácsonyi dalokig terjedő paletta kiváló lehetőséget teremtett a résztvevők számára, hogy változatosan fejlesszék citerajátékukat.

Örömmel veszek részt az órákon. Számomra is új a hangszer, de örömmel fogadom a lehetőséget, hiszen a feladataim közé tartozó magyar órák egyikére már be is vittem a hangszert, és a megszerzett készségeimet meg tudtam mutatni a gyerekeknek. A terveim közé tartozik, hogy ezt folytassam a jövőben is, így egy kis darabka magyar kultúrát és zenét is hozzá tudok adni az órákhoz, közelebb hozva a gyerekeket a magyar kulturális örökséghez.