Határtalan kalandozás magyarul

/ Balla Barbara /
balla.barbara képe
A kreativitást nem lehet karanténba zárni. Hat másik kanadai ösztöndíjas társammal igyekszünk kulturális támogatást nyújtani a diaszpórában élőknek.

Az új munkarend minden szempontból felforgatta a külhoni szolgálatunkat. Sajnos sok mindenről le kellett mondanunk, elengedni a már előkészített programokat  és új utakat keresni a feladataink teljesítésére.  Szerencsések vagyunk, hiszen a Kőrösi Program nem csak fantasztikus közösségekkel ismertet meg bennünket, szakmai kihívások elé állít és olyan barátságokat ad, amelyekért igazán hálásak lehetünk. 

Hat másik kanadai ösztöndíjas társammal együtt elhatároztuk, hogy a magyar kultúra terjesztését és népszerűsítését online is folytatjuk. Ebből az ötletből született meg a Kalandozzunk határok nélkül magyarul oktatóvideó-sorozat. Célunk az, hogy megfelelő kulturális tartalommal és segédanyaggal lássuk el a diaszpóra magyarságát. Minden nap más témakörrel jelentkezünk, mind a heten a szakterületünknek megfelelő ismereteket adunk át. Ezek alapján a következő témaköröket mutatjuk be: néprajz, magyar nyelv, honismeret, kortárs kultúra, játékos tanulás, sporttörténet és természettudmányok, valamint történelem. Igazán hálás vagyok azért, hogy a társaimmal ilyen egyetértésben dolgozhatunk ezen a sikeres projekten. 

Jómagam a történelemmel foglalkozom. Azért is tartottam fontosnak, hogy ebben a témában is "kalandozzunk", hiszen a kultúránk, hagyományaink gyökerei mind a történelmünkből eredeztethetők. A diaszpórában élők számára fontos, hogy a megemlékezéseken és a magyar iskolán, illetve cserkészfoglalkozásokon túl máshonnan is elegendő forrást kapjanak ahhoz, ami megismerteti velük múltunk lényeges pillanatait. Az eddigi részek feldolgozzák a honfoglalás, Szent István államalapító királyunk, az Árpád-ház, Mátyás király és a 19. századi Magyarország történetét. A módszertant illetően igyekeztem hangsúlyt fektetni arra, hogy magyar városokkal, ma is megtekinthető örökségeinkkel kapcsoljam össze a történelem fontos elemeit. Reményeim szerint ez segít a tudásanyag elmélyítésében és egy magyarországi kirándulás alkalmával talán több helyismerettel rendelkeznek majd a videókat megtekintők. Ezen kívül persze nem titkolt cél bemutatni azt sem, hogy mennyire büszkék lehetünk ezeréves történelmünk fontos állomásaira. 

A visszajelzések azt mutatják, hogy érdemes volt időt és energiát szánni erre az új projektre, hiszen Kanada-szerte figyelemmel kísérik a nap mint nap megjelenő videóinkat. Reméljük, hogy az eredetileg kitűzött célt sikerül(t) megvalósítani és valóban hasznos oktatóanyaggal segítjük a diaszpóra magyarságát, megkönnyítjük a magyar iskola foglalkozásaira való felkészülést és megfelelő segédanyagot szolgáltatunk a cserkészcsapatoknak is. 

A videók megtekinthetők az alábbi platfomokon: 

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCFefwaZ6Ecj2BjY6clVi-mA 

Facebook: https://www.facebook.com/kalandozzunkhataroknelkulmagyarul