Három innsbrucki csoport a VERSFOLYAM-ban!

/ Varga Gabriella /
varga.gabriella képe
A Békéscsabai Szakképzési Centrum és a Veritas Kulturális Egyesület közösen határokon átívelő versfolyamot valósított meg 2017. április 11-én a költészet napja alkalmából. Magyarországot, a Kárpát-medencét és a diaszpórát képviselő magyar diákok és tanárok magyar nyelven, élő adásban szavaltak verseket öt órán keresztül, amit a Békéscsabai Médiacentrum technikai irányításával a www.bszc.hu és a www.tajgazda.hu honlapokon lehetett figyelemmel kísérni. A Versfolyamba bekapcsolódó települések sorrendjében Innsbruck neve háromszor szerepelt, nem ok nélkül: a rendhagyó költészet napi kezdeményezéshez ugyanis a tiroli magyar anyanyelvi oktatás alsó tagozatos csoportja, gimnazista csoportja, valamint a 79. sz. Dr. Kozma György SJ Cserkészcsapat is csatlakozott.
 

 

Budapest, Kézdivásárhely, Beregszász, Nagyenyed, Csíkszereda, Arad, Tiszakálmánfalva, Somorja, Komáron, Gyergyószentmiklós, Békéscsaba, Kéty, Munkács, Békéscsaba, Erzsébetlak, Eindhoven, Innsbruck, Innsbruck, Bécs, Hamilton, Cardiff, New York, Verbőc, Nyíregyháza, Innsbruck – egészen pontosan ez volt a 2017. április 11-én délelőtt tíz órakor kezdődő Versfolyamban megjelenő települések neve és időrendi sorrendje. A tiroli magyar közösség három diákcsoportja közül először az Antalóczy Izabella vezette gimnazista csoport diákjai tűntek fel a képernyőn: elsőként a tizenhat éves Bozóki Bettina, majd két tízéves kislány, Salhi Jasmin és Bodó Blanka. Mindhárman önként jelentkeztek a versfolyamra és önállóan is készültek fel. A versszavalásban láthatóan nagyon járatos Bozóki Bettina Wass Albert Mikor a bujdosó az Istennel beszél című csodálatos költeményét keltette életre nagyszerű szavalatával. Salhi Jasmin Juhász Magda Hová lett az ellenőrző?, Bodó Blanka pedig Szabó Lőrinc Lóci óriás lesz című versét osztotta meg a nézőkkel. A tiroli magyar gimnazista csoport diákjainak szavalatai a teljes felvételen a 3:58:10-nél kezdődően tekinthetők meg.

A gimnazista lányokat követően a tiroli magyar anyanyelvi oktatás Parrainer Márta vezette alsó tagozatos diákjai léptek a kamerák elé: Majer Emília 1. osztályos tanuló József Attila Altató; Zámboly Gréta 2. osztályos diák Mentovits Éva Tavasztündér; Parrainer Mathilda 1. osztályos kisdiák Weöres Sándor Buba éneke; Egyed Vanda 4. osztályos tanuló Petőfi Sándor Füstbement terv; May Szonja 3. osztályos tanuló Hétvári Andrea Tavasz; Rupert Júlia 4. osztályos diák Radnóti Miklós Április; Bátori Cecília 3. osztályos tanuló Móricz Zsigmond Iciri-piciri vers; Harmatha Márton 3. osztályos tanuló pedig Romhányi József Nyúliskola című versét szavalta el.

– Majer Emília, Bátori Cecília és Harmatha Márton a szüleikkel közösen választottak kedvenc verseik közül, a többieknek magam segítettem a megfelelő vers megtalálásában – magyarázta a gyermekeket felkészítő pedagógus, Parrainer Márta. Elmondta azt is: a diákok két hét alatt készültek fel a költészet napi eseményre és tanulták meg kívülről a verseket, egyszer tartottak egy közös próbát a hangsúlyozás és a kiejtés miatt, majd a legközelebbi órán videóra rögzítették a szavalatokat. „Nyolc jelentkező nem kevés, és milyen szépen szavaltak” – jegyezte meg Parrainer Márta azt, amit mi, nézők is megállapíthattunk az alsós gyerekek részvételi arányáról és teljesítményéről. „Mindenki számára nagyon nagy élmény volt, szülőket és gyerekeket egyaránt megmozgatott. Az ehhez hasonló kezdeményezések és rendezvények valóban közösségformálóak! Köszönjük a lehetőséget!” – tette hozzá Parrainer Márta. A tiroli magyar alsó tagozatos diákok szavalatai a teljes felvételen a 4:06:16-nál kezdődően tekinthetők meg.

Végül, de nem utolsósorban, valamivel délután három óra előtt Schenk Angyalka, az innsbrucki 79. sz. Dr. Kozma György SJ Cserkészcsapat vezetője lépett elő az idén hatvanéves Innsbrucki Magyar Diákotthon és Kultúrcentrum kertjében. „A cserkész példamutató és cserkészeimnek példaként én is itt állok” – köszöntőszavai után így folytatta mondandóját Schenk Angyalka, majd felolvasta azt a verset, amelyet nagymamája, Czafitné Pallagi Borbála annak idején többször el-elmondott az unokáinak: Pósa Lajos Magyar vagyok című gyönyörű költeményét. Őt hat cserkész követte: a 15 éves Bakonszegi Laura Ady Endre A föl-földobott kő; a 18 éves Fülöp Mercédesz Csokonai Vitéz Mihály A reményhez; a 11 éves Gombai Vivien József Attila Tavasz van! Gyönyörű!; a 10 éves Horváth Bertold Botond Weöres Sándor Duna mellett kopár fa; a 13 éves Horváth Bence Radnóti Miklós Bájoló; a 13 éves Kutasi Nándor előadásában pedig Petőfi Sándor Füstbement terv című versét hallgathattuk meg.

– A versolvasók önként jelentkeztek, a verseket is maguk választották és alig néhány napig tartott a felkészülés – tájékoztatott Schenk Angyalka. Hozzátette: a felhívásra azok a cserkészek jelentkeztek, akik amúgy is szeretnek szavalni, énekelni.

A Versfolyam teljes felvétele tehát itt tekinthető meg.

A nyugati diaszpórát és azon belül Ausztriát ily módon tehát – egy bécsi magyar iskola, az AMAPED mellett – három innsbrucki csoport is képviselte a Versfolyamban. Ami nem meglepő azok után, hogy az innsbruckiak az „AÚCS – Adventi Út Cserkészeknek” mozgalomba, a Birminghami Magyar Tanoda karácsonyi ajándékküldő játékába és a Szóló Szőlő Chesteri Magyar Tanoda himnusz-rajzpályázatába is bekapcsolódtak. Utóbbiról szóló beszámolónkat ezzel a gondolattal zártuk: „Gratulálunk az aktivitáshoz és az elért eredményekhez a teljes csapatnak! S már hegyezzük ceruzánkat, hogy nemsokára ismét beszámolhassunk újabb sikereikről… mert valahogy az az érzésünk, hogy erre nem kell túl sokáig várnunk…” Hát, valóban nem kellett erre túl sokáig várnunk! És lehet, hogy hegyezhetjük a ceruzánkat ismét?...