Jó hangulatban telt a torontói Hungarofest

/ Berec Judit /
berec.judit képe
Két év kihagyást követően idén októberben szervezték meg a II. Hungarofestet Torontóban. Míg az első kulturális, gasztronómiai és hagyományőrző fesztiválra 2019 nyarán került sor, az idei rendezvény időpontját a Magyar Örökség Hónaphoz igazították. Az őszre való tekintettel a fesztiválnak a Magyar Ház adott otthont.
HungarofestHungarofestHungarofestHungarofest

„A Magyar Örökség Hónapban megpróbáltuk a legtöbb torontói rendezvényt a Magyar Házban megszervezni. Itt korábban csak beltéri programokat tartottunk, most először állítottunk az udvarra sátrakat is, ahol a Hungarofest gasztronómiai része kapott otthont.” – mondta Boda-Lázár Judith, a Magyar Ház elnöke. „A helyi szervezetek között meghirdettük a főzés és a zenélés lehetőségét. A fellépők elsősorban Torontóból és környékéről érkeztek, illetve voltak olyanok is, akik Ontario messzebb lévő helyéről érkeztek. Továbbá kolozsváriként, én annak nagyon örültem, hogy egy erdélyi zenekar zárja a mai rendezvényt.”

A II. Hungarofest megnyitóján ünnepi beszédet mondott dr. Vass-Salazar Mária, Magyarország ottawai nagykövete, Kiss-Parciu Péter, regionális és határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár, Igaz Máté Áprád, a torontói magyar főkonzulátus ügyvivője, Michael Tibollo, Ontario Tartomány mentálhigiénés és szenvedélybetegségekért felelős miniszterhelyettese, Balla Sándor, a Kanadai Magyar Vállalkozók Szövetsége és a Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke, valamint dr. Szabó Kristóf, a HEPA Magyar Exportösztönző Ügynökség vezérigazgatója.

Dr. Vass-Salazar Mária, Magyarország ottawai nagykövete beszéde kezdetén hálát adott Michael Tibollo miniszter úrnak, hogy az ő segítségével, közbenjárásával létrejöhetett a Magyar Örökség Hónap. „Büszkeséggel tölt el, amikor a Kárpát-medencétől oly távol, itt Kanadában is látjuk és érezzük a magyarság jelenlétét. Köszönet a Hungarofest szervezőinek, amiért ezt a nagyszerű magyar fesztivált létrehozták, s amely méltán erősíti a magyarság kanadai hírnevét. És hála mindazért az erőfeszítésért, amellyel a magyar közösségek, egyházak, magyar iskolák a magyar identitás megőrzéséért és ápolásáért tesznek. A II. Hungarofest ezt kiválóan tükrözi. Mind a fesztivál, mind az örökség hónap egy kitüntetett ünnep: a magyar kultúra, történelem, szellemiség és a magyar barátság ünnepe. Bízom benne, hogy a Hungarofest tovább mélyíti a magyarok megbecsülését és elismerését Ontarióban.”

Kiss-Parciu Péter, regionális és határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy míg otthon teljesen természetes, hogy magyar szót, zenét, énekhangot hall és magyar ételeket kóstolhat, a világ másik felén ez nem magától értetődő. „Most úgy érzem magam, mintha el se jöttem volna otthonról, Magyarországról vagy a szülőföldemről, Erdélyből. Az, hogy ez a rendezvény sok év kihagyás után másodjára is létre tudott jönni, azt bizonyítja, hogy itt erős magyar közösség van, amely komoly érdeklődést mutat az olyan rendezvények iránt, ahol közösen élhetjük meg a magyarságunkat.” – mondta az államtitkár, aki beszéde végén beszámolt a kárpátaljai magyarok helyzetéről, illetve beszélt az orosz-ukrán háború gazdasági hatásairól is.

Michael Tibollo, Ontario Tartomány mentálhigiénés és szenvedélybetegségekért felelős miniszterhelyettese örömét fejezte ki, hogy az idei év októberében először kerülhetett megrendezésre a Magyar Örökség Hónap. A miniszter kiemelte, hogy Ontario tartomány egy különleges hely, ahol tisztelik és megbecsülik a másikat, valamint tanulnak egymástól és megosztják egymással a szellemi örökségüket, kultúrájukat. Így jött létre egy multikulturális ország, ahol örülhetünk a Hungarofesthez hasonló rendezvényeknek. Michael Tibollo beszédében azt is hangsúlyozta, hogy igazán fontos, hogy tartalommal legyenek felruházva az eseményeink, hogy a jövő generációjának reményt és jövőt tudjon adni. A miniszter továbbá kifejtette, ahhoz, hogy egy biztos talajra építsünk házat, elengedhetetlen hozzá a nyelv és a kultúra. Ha elveszítjük a nyelvünket, elveszítjük a jövőnket is.

A fesztivált a Kodály Néptáncegyüttes csoportjai tették színesebbé. Az együttes lánykara bagi karikázót táncolt, amelyet a felnőtt csoport páros táncai követtek. Az általános iskolások bodrogközi táncokat mutattak be. A Kőrösi Csoma Sándor Program keretében Kapusi Orsolya és Szabó Péter segítik az együttes munkáját, a magyar hagyományokra épülő fesztivált ők is színesebbé tették a tyukodi és somogyi táncukkal.

A rendezvényen az Orbán Balázs Társaság és a Bácska Bánáti Klub biztosította az étkezést, a Magyar Ház pedig az italokról gondoskodott. A Vajdaságból származó Szilágyi Balla Juditot, a Bácska Bánáti Klub titkárát nagy büszkeséggel töltötte el az, hogy a soknemzetiségű Ontarioban meg tudták mutatni a magyar szokásokat és gasztronómiát. „Mi például pljeskavicát sütöttünk, amit a balkáni kultúrából vettünk át. Emellett készítettünk gulyáslevest, palacsintát és lángost is. A fesztiválon résztvevők örömmel fogadták azt, hogy az otthoni ízekre találhattak több ezer kilométerre az otthonuktól. A gasztronómia által is otthon érezhetjük magunkat.”

A délután folyamán több zenekar is fellépett, többek között a Csángó Unchained, Rontó Sámuel és bandája, a 2Carneval, valamint a The AZ Band muzsikált. A zenekarok repertoárja elég színes volt, a moldvai csángó zenétől kezdve a magyar pop-rock slágerekig minden megtalálható volt.

A Csángó Unchained zenekar furulyása, Komáromi András örömét fejezte ki, hogy a Magyar Örökség Hónap keretében többször is felléphetnek. A II. Hungarofest mellett október 29-én, a hamiltoni falusi hagyományőrző lakodalmon is játszanak. „A zenekari tagokkal 2014 óta muzsikálunk közösen, elsősorban moldvai csángó zenét játszunk, de más magyar zenei stílusból is merítkezünk. Mindannyian itt Kanadában nőttünk fel, én például itt is születtem, mégis fontosnak tartjuk, hogy ápoljuk a magyar hagyományainkat. Az előző Hungarofesten nagy sikere volt a muzsikánknak, így hívtak meg idén is bennünket. Nagy öröm volt számunkra, hogy megtáncoltathattuk a torontói gyerekeket, remélem a hamiltoni lakodalomban is hasonlóképp lesz.”

A rendezvény fénypontja az erdélyi 4S Street zenekar volt. Az öttagú együttes frontembere, Alin Nicuta örömét fejezte ki, hogy többezer kilométerre a szülőföldüktől magyar barátságokat köthettek, illetve friss illatot hozhattak a gyergyói fenyvesek közül. A román származású énekes továbbá hálát adott a meghívásért, illetve kiemelte, hogy sosem gondolta azt, hogy a négy éves pályafutásuk alatt már a tengeren túlon is zenélhetnek.