Hangok a kaliforniai télben

/ Jakab Rita /
jakab.rita képe
A San Diego-i Magyar Ház igyekszik változatos programokat nyújtani a helyi magyar közösségnek, így, ha koncertszervezésről van szó, akkor is a sokszínűségre törekszik.
img_1215.jpgimg_1215.jpgimg_1219.jpg

Szeptemberben kezdődött kiküldetésem óta volt már itt irodalmi, népzenei, könnyűzenei koncert is, most pedig egy fantasztikus jazz koncerten vehettünk részt. November 30-án a többszörösen díjazott zenészekből álló Finucci Bros Quartet együttes látogatott meg minket Budapestről, hogy legújabb albumukat, a Hangok a jövőnek számait mutassák be. A koncert nem csak a jazz zene szerelmeseit kápráztatta el, hanem a népzene kedvelőit is, ugyanis Balogh Roland és zenekara magyar népdalokat ültetett át a jazz nyelvére, így többek között halhattuk a Megkötöm lovamat, Kiskece lányom-at, a koncert végén pedig együtt énekeltük a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű mindenki által ismert és szeretett népdalt. A koncert különlegessége abban is rejlett, hogy egyrészt az idei, talán legnagyobbnak mondható nemzetközi jazz gitár versenyt, a Six Strings Theory-t megnyert Balogh Rolandot hallhattuk élőben játszani, másrészt, hogy Rolandnak egy személyre szabott, saját nevével ellátott gitárt készített a Benedetto Guitars, amit nálunk mutatott be először.

A kitűnő zenészek által nyújtott koncert, a különlegesen feldolgozott magyar népdalok hallattán mindenki lelke felmelegedett itt a San Diego-i télben, ahol a 25 fokos őszi időt felváltotta a 17 fokos téli időjárás. Megfagyni biztosan senki nem fog, főleg, ha ilyen szivet melengettető programokkal készül továbbra is a Magyar Ház.