Halottak napja Latin-Amerika egyedülálló magyar temetőjében, Asunciónban

/ Nagy Estilla Virág /
nagy.estilla.virag képe
Magyarországtól több mint tízezer kilométerre, Paraguay fővárosa, Asunción ad otthont Latin-Amerika páratlan magyar temetőjének.
Paraguayi magyar temető (Asunción)Paraguayi magyar temető (Asunción)Paraguayi magyar temető (Asunción)Paraguayi magyar temető (Asunción)

A 2000 négyzetméter területű temetkezési hely a paraguayi magyar családok összefogásának köszönhetően jött létre. Miután 1936-ban megalapították a Paraguayi Magyar Egyesületet, idővel a magyarok végső nyughelyének kérdése is napirendre került. Hosszas előkészítő munkát követően a Lambaré városrészben elhelyezkedő sírkertet 1966. március 12-én a magyarok pártfogója, Anibal Mena Porta érsek szentelte fel.

           

A burjánzó növényzettel teli, különleges hangulatú temetőben nyugszik Teleki Béla gróf és felesége, valamint Kunos Ádám képzőművész. Ugyanitt található többek között a Tömböly, Baráth, Benkovics, Cseresnyés, Daróczi, Farkas, Hertelendy, Horváth, Ivaszuk, Kovács, Kréth, Nagy, Pintér, Póka, Szalay és Sztránszky család elhunyt tagjainak sírja.

A helyi magyarság és a sírkert a paraguayi születésű Victor Casartelli költőt is megihlette, aki pályatársa, Nagy Ferrari Noémi emlékének ajánlotta a „Lambaré magyar temetőjében” című versét 1987-ben.

A temetőben 2018-ban mintegy 40 sírt tartanak nyilván. Mindenszentek ünnepén a Paraguayi Magyar Egyesület elnöke, Sánchezné Kovács Mária társaságában magyar mécsesekkel és egy szál virággal díszítettünk minden sírt és együtt emlékeztünk az elhunytakra.

Nyugodjon békében minden honfitársunk, bárhol is legyen sírja a világban.

             

A temető térképen: https://goo.gl/maps/fhrodNRXo9C2